Vinterretter med masser af grønt

Kål og rodfrugter er i sæson i de kolde vintermåneder. Det er oplagt at bruge dem til de lidt tungere vinterretter, men prøv også at bruge vinterafgrøderne på nye, friske og farverige måder.

Fem gode råd til vinterrødderne

1) Rodfrugter kan nemt erstatte ris, kartofler eller pasta, så der kommer mere grønt på bordet. Udskift f.eks. kartoflen med persillerod og pastinakker, når du skal lave mos, eller brug strimlede gulerødder, pastinak, persillerod eller rødbede i stedet for spaghetti. Brug en spiralizer eller et mandolinjern til at lave fine strimler.

2) Lav rodfrugtlasagne med gulerødder, pastinakker og persillerod. Hak dem og tilsæt i kødsaucen, så forsvinder de nærmest i mængden. Det giver masser af god smag og mæthedsfornemmelse. Lav en ekstra portion til fryseren.

3) Udskift de traditionelle chips med hjemmelavede rodfrugtchips af f.eks. rødbede, pastinak og persillerod. Det er lettere, end du tror. Skær dem helt tynde med et mandolinjern og steg dem gyldne i olie. Drys med salt og peber, barbeque-krydderi eller hvad du ellers kan lide.

4) Skrub dine rødder grundigt i stedet for at skrælle dem. Det sparer tid og bevarer mange af de gode næringsstoffer, der sidder i skrællen.

5) Skindet på en rødbede kan opleves tyk og sej, i modsætning til skrællen på andre rodfrugter, og kan derfor med fordel tages af. Bag derfor rødbederne hele, pak dem ind i folie og læg dem i et fad. Sæt fadet i ovnen i en times tid. Når de er færdige, glider skindet let af. En nem måde at spare tid, og så undgår du at få rødbedefarvede hænder af de rå beder.