De officielle kostråd - Lækre opskrifter fra Sæson

Spis mere grønt med vores opskrifter og følg de officielle kostråd

Et af De Officielle Kostråd lyder ”Spis flere grøntsager og frugter”. Det er nemlig både sundt og klimavenligt at spise frugt og grønt. Læs denne artikel og bliv inspireret til hvordan du kan følge de officielle kostråd! Vi hos Sæson har samlet vegetar opskrifter så du nemt kan 'gøre noget godt for sundheden og klimaet'.

De officielle Kostråd - godt for sundhed og klima

Fødevarestyrelsens kostråd er din rettesnor til at få en sund og klimavenlig balance i det, du spiser og drikker.

Når du følger alle de officielle kostråd, vil din krop få dækket behovet for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer. Det vil også gøre det nemmere for dig at holde en sund vægt, og du nedsætter risikoen for livsstilsrelaterede sygdomme som f.eks. hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og visse typer af kræft. 

Spis flere grøntsager og frugter

"Spis flere grøntsager og frugter" - sådan lyder et af de officielle kostråd. Helt konkret anbefaler Fødevarestyrelsen at unge og voksne spiser 600 g grøntsager og frugter om dagen – altså ’6 om dagen’. Børn mellem 4 og 10 år anbefales at spise 400-600 g grøntsager og frugter om dagen.

Grøntsager og frugter er gode for din sundhed. De mindsker risikoen for fx hjerte-kar-sygdomme og visse typer af kræft. Når du spiser mange grøntsager og frugter, bliver det nemmere at holde eller opnå en sund vægt.

Grøntsager og frugter indeholder mange vitaminer, mineraler og kostfibre. Det gælder især de grove grøntsager, fx ærter, gulerødder, blomkål samt bælgfrugter. Grøntsager i forskellige farver indeholder forskellige vitaminer og mineraler. De røde og orange grøntsager indeholder bl.a. betacaroten (vitamin A), mens de mørkegrønne grøntsager bl.a. indeholder calcium, folat og jern. Det er derfor vigtigt, at du spiser forskellige slags grøntsager. 

Grøntsager og frugter er blandt de fødevarer, der har det laveste klimaaftryk. Frugter, bær og grøntsager, der er transporteret til Danmark med fly, belaster dog klimaet meget. Andre transportformer, fx med skib eller lastbil, har langt mindre betydning for belastningen af klimaet. 

Læs mere

Fødevarestyrelsen står bag De officielle Kostråd. De er udviklet på baggrund af forskning og rådgivning fra DTU Fødevareinstituttet og i dialog med en bred vifte af interessenter. Læs mere om De Officielle Kostråd her.