Nemme og sunde boller med kerner

Nemme og sunde boller

Nemme og sunde boller er perfekte til madpakken, morgenmaden og tilbehør til aftensmaden. Her fortæller vi lidt om, hvilke kerner, grønt og melsorter du kan vælge at tilføje til din bolledej.

Grove boller er nemme og sunde

Nogle gange skal det gå lidt hurtigt, når man trænger til friskbagte, luftige boller, og de må tilmed gerne være grove og sunde. Grove boller kan bruges til morgenmaden, madpakken, til supper, salater eller som en snack, hvis man stadig er sulten efter aftensmad. Du kan vælge at komme grahamsmel, speltmel eller rugmel i din bolledej, så du gør dem grove og sunde.

Når det kommer til, hvad du kan smøre på bollerne, er det næsten kun fantasien, der sætter grænser. Måske har du lyst til rabarbermarmelade, en klat smør, osteskiver eller vores lækre torskerognssalat. Uanset hvad, så er de nemme, sunde boller et sikkert hit.

Sunde, hjemmebagte boller med grønt

Grøntsagsskuffen er lige så meget til for bagværk som en masse andet. Hvis du har en pakke gulerødder liggende eller en squash eller to, der trænger til at blive brugt, er hjemmebagte boller med grønt lige sagen. Du skal blot rive grøntsagerne og ælte dem med i dejen. På den måde har du nemt sunde boller med gulerod, squash eller andre grøntsager, samt tilføjer du også fugt til bollerne, så de bliver bløde. Det er også en god metode til at undgå madspild, hvis du ikke ved, hvad du skal bruge dine grøntsager til eller, hvis de ikke er nær så friske at spise rå.

Kan man lave sunde og nemme boller uden gær?

Det er ikke altid, at man husker at få købt gær med, men heldigvis kan man sagtens bage sunde boller uden gær. Gærcellerne er med til, at dejen kan hæve, men det er ikke en nødvendig ingrediens for at bage boller. Og som bonus behøver du ikke at vente på, at dejen er hævet, hvis du bager uden gær.

Du kan erstatte gær med bagepulver, natron, potaske og hjortetaksalt. De danner kuldioxid under bagningen, hvilket gør, at dejen løfter sig og bliver luftig. Dog reagerer de forskellige ingredienser forskelligt, så du skal prøve dig frem. Du må heller ikke forvente, at dine boller bliver nær så luftige og lette, som hvis du bager med gær.
Det er populært at anvende bagepulver i stedet for gær. 50 gram gær svarer til ca. teskeer bagepulver.

Kerner er vigtige til den sunde bolle

Umættet fedt og højt på kostfibre er blot nogle af de fordele, der er ved kerner. Derudover indeholder mange kerner B-vitaminer og mineraler, som er vigtige for os. Sidst, men ikke mindst, smager de også enormt godt i boller.

Hvis du vælger at bruge kerner i din bolledej, kan du vælge at ælte dem i dejen eller bruge dem som topping inden, bollerne kommer i ovnen. Det giver knas og sprødhed til grovbollen.

Opskrifter på nemme og sunde boller

Her hos Sæson elsker vi de nemme og sunde boller, så her har du et overblik over vores opskrifter på netop dette. Du kan prøve vores gulerodskerneboller eller vores rugboller. Sikkert er det, at du vil finde en opskrift, der er lige noget for dig.