Sukkersyltede rabarber med vegansk koldskål og havrecrumble
Tilberedning
45 min - 4-6 pers
- Sæt ovnen på 160 grader (til havrecrunch).
- Skyl rabarberne og skær urenheder væk. Du kan faktisk godt bruge “foden” af rabarberen som mange ellers smider ud. Skær rabarberne i 1 cm skiver — gerne på skrå, det giver et smukt resultat. Læg rabarberne i et 750 ml glas med gummiring eller et lignende glas, der lukker tæt til.
- Kom rørsukker, vand, citronsaft og vanilje i en gryde, og varm op til sukkeret er smeltet, og lagen begynder at boble forsigtigt. Hæld lagen over rabarberne og lad dem trække mindst 8 timer og op til et døgn. De kan holde sig i køleskabet i et par måneder.
- Bland olivenolie, sirup og æblemost sammen i en skål og bland havregryn og salt sammen i en anden skål.
- Hæld den våde blanding over havregrynene og bland godt.
- Fordel på en bagepapirsbeklædt bageplade i et tykt, jævnt lag og sæt det i ovnen i 15-20 minutter. Check havregrynene hvert 5. minut og rør rundt. De er færdige, når de er gyldne.
- Riv imens citronskallen ned i en mellemstor skål. Pres citronsaften ned i skålen og tilsæt vaniljepulver og sirup.
- Tilsæt yoghurt og havremælk og pisk det hele sammen.
- Smag til med ekstra citronsaft og sirup efter behov.
- Lad gerne koldskålen stå og trække et par timer i køleskabet inden servering.
- Anret i skåle med rabarber i bunden. Server koldskålen i en kande, så man kan hælde den over rabarberne ved bordet. Top med havrecrunch.
Tip!
Har du rabarber tilovers er de også fantastiske på yoghurt eller grød. Du kan bruge lagen til en ny portion rabarber ved at tilsætte 1 dl ekstra sukker, varme lagen op, og hælde over en ny portion rå rabarberstykker.
Opskriftsudvikling, styling og foto: Camilla Skov