En Galette er en fransk tærte lavet uden tærteform og uden æg. I stedet for tærteformen folder man enkelt dejen ind over fyldet. Denne er propfyldt med karamelliserede løg og porrer samt gedeost.

Tilberedning

+60 min - 4 personer

  1. Smelt smør i en stor sauterpande ved middel til høj varme. 
  2. Pil imens et par løg, skær i halve og så i 3-5 mm tykke skiver. Tilsæt til panden.
  3. Pil og skær resten af løgene i skiver og tilsæt løbende til panden.
  4. Rør jævnligt rundt i løgene, og skru ned for varmen, hvis de begynder at brænde på.
  5. Når alle løgene er i panden tilsættes timian, og der skrues ned til lav til middel varme. Tilsæt ekstra smør efter behov. Brænder der noget fast i bunden af panden, kan du tilsætte lidt vand og lade det opløse al den gode smag og farve, som løgene vil suge til sig igen.
  6. Skyl porrerne godt ved at skære porren midtover på langs ned til 3-4 cm fra roden, så man kan komme ind mellem lagene, hvor der ofte sidder jord.
  7. Skær porrerne i tynde skiver og tilsæt til løgene sammen med finthakket hvidløg.
  8. Når porrerne er faldet sammen, tilsættes eddike og sukker.
  9. Rør rundt jævnligt til løgene er let gyldne.
  10. Sæt ovnen på 180 grader.
  11. Bland mel og salt i en skål.
  12. Tilsæt koldt smør skåret i tern á ca. 1x1 cm.
  13. Smuldr smørret sammen med melet, til der ikke er flere smørklumper tilbage og blandingen ser ud som revet ost.
  14. Tilsæt nu et par spsk koldt vand og saml dejen til en kugle. Lad dejen hvile et køligt sted i 15 minutter.
  15. Rul dejen ud til en cirkel mellem to stykker bagepapir. Den skal have en tykkelse på 3-4 mm.
  16. Flyt dejen over på en bageplade og fjern det øverste stykke bagepapir.
  17. Smuldr halvdelen af gedeosten på dejen med en afstand på 4-5 cm til kanten.
  18. Fordel løgene over gedeosten.
  19. Smuldr resterende gedeost på toppen af løgene.
  20. Lav snit i dejkanten med 5-6 cm mellemrum fra fyldet og ud til kanten.
  21. Fold kanten ind over fyldet hele vejen rundt. Det må gerne være rustikt!
  22. Bag i 20-30 minutter til dejen er gylden, og osten har fået fin farve. Skru evt. op til 200 grader de sidste 10 minutter.

Tip!

Du kan skære tilberedningstiden ned til 45-60 minutter, hvis du køber færdig tærtedej eller butterdej. I opskriften bruges chèvre doux som er en meget mild og cremet gedeost, du kan sagtens bruge en kraftigere gedeost, hvis du er til det.

Opskriftsudvikling, styling og foto: Camilla Skov

Læs mere om

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter Tilføj til madplan

Løg- og porregalette med timian og gedeost

Tilføj denne opskrift
til dine farvoritter?

Tilføj til favoritter Tilføj til madplan
/media/4054/website_artikler-og-magasiner.png

Tilføj til madplan

Her kan du tilføje retten til en eksisterende madplan, eller oprette en ny.

Tilføj retten

Tilføj retten til en af dagene.

Redigér madplanen

Du kan tilføje den samme ret til flere dage, flytte retten rundt, eller fjerne den igen.

Er du færdig?

Her kan du gemme din madplan og fortsætte med at finde flere retter, gå til din profil og se dine madplaner og favoritter eller udskrive den valgte madplan.

Du er ikke loggget ind, ønsker du at gemme dine favoritter og madplaner på tværs af devices skal du logge på.