Jordbærtærte
Tilberedning
60+ min - 10 personer
Vaniljecreme
Mas vaniljekornene sammen med en anelse af sukkeret med kniven, så kornene skilles ad. Bland vaniljesukker, sukker og majsstivelse i en skål og pisk det godt med 1/2 deciliter af mælken. Tilsæt til sidst æggeblommen. Kog de resterende 2 deciliter mælk op i en gryde med den tomme vaniljestang. Når mælken koger, tilsættes majsblandingen, og du pisker godt i nogle sekunder, til cremen tykner.
Kom straks den færdigkogte creme op i en kold beholder. Læg et stykke husholdningsfilm direkte oven på vaniljecremen, så der ikke dannes kondens. Afkøl cremen helt i køleskabet. Cremen skal anvendes samme eller næste dag.
Mørdej
Ælt alle ingredienserne sammen til en ensartet dej. Stil den koldt i ½ time.
Udrul halvdelen af den kolde mørdej relativt tyndt i en anelse yderligere mel. Udstik cirkler i mørdejen på ca. 8 centimeter i diameter.
Læg hver dejcirkel ned i en linseform og pres dejen godt ud i siderne og bunden. Tryk kanterne af for overflødig mørdej.
Mazarinmasse
Ælt marcipan og sukker sammen med hænderne på bordet. Ælt smørret i lidt ad gangen. Når alt smørret er æltet med, tilsættes ægget ligeledes lidt ad gangen.
Kom massen i en engangssprøjtepose uden tyl. Fyld nu de mørdejsforede forme halvt op med mazarinmassen og bag bundene i ovnen ved 180 grader i ca. 10 minutter, til de er gyldne. Lad dem afkøle let.
Kransekagemasse
Rør sukker og æggehvide sammen i en skål. Lad det trække i ca. ½ time for at opløse sukkeret. ’Sukkerhviden’ æltes ind i marcipanen lidt efter lidt, til kransekagen er ensartet. Kom kransekagemassen i en sprøjtepose.
Sprøjt kransekagemassen ud i tynde cirkler i kanten af alle kagerne. Bag dem igen ved 190 grader i 6-8 minutter, til de er gyldne. Afkøl kagerne let og befri dem fra formene, så de kan afkøle helt.
Pisk den kolde creme let og kom den i en engangssprøjtepose uden tyl. Sprøjt nu creme ud i flade toppe i midten af hver af de kolde bunde.
Skyl, tør og nip jordbærrene. Skær dem i skiver og læg dem sirligt og smukt på hver kage. Riv en anelse rålakrids fint ud over jordbærtærterne, inden de serveres kolde.
Opskrift og foto venligst udlånt fra bogen "Søde sager" af Mette Blomsterberg