Vend tankerne og få styr på stemningen

For mange er madlavning, rengøring og tøjvask ikke nødvendigvis noget vi elsker, men hvis vi ser det som en måde at give værdifuld næring til vores familie, føles det langt mere værdifuldt at bruge tid på.  

Klumme af familieterapeut Fie Hørby

Før i tiden var det almindeligt, at der stod en mor og tog imod i hjemmet. Familien mødtes i et levende hus med indbydende stemning. I dag er det huslige arbejde i mange hjem reduceret til pligter, der bare skal overstås i en fart, og som mange af os udfører efter en lang arbejdsdag med trætte støn.

Oprydning efter morgenmaden, vasketøj, indkøb, lektier, aftensmad osv. Det er som om, man knokler rundt for at få tid til at være sammen. Ikke så sjældent drømmer man om, at nogen lige havde været der og tryllet lidt på forhånd. Men kun de færreste har den mulighed, og faktisk kan det være befriende at indse, at dette nu engang er de vilkår, som vi må tage på os og få det bedste ud af.

Vend tankerne på hovedet og ansku de forskellige gøremål som en mulighed for meningsfuldt samvær frem for sur pligt. For de tanker, som vi tænker om det, vi laver, bliver til den stemning, vi giver fra os og som vores børn tager til sig.

For mange af os er indkøb og madlavning ikke nødvendigvis noget, vi elsker. Men hvis vi ser det som en måde at give værdifuld næring til vores
familie, kan det føles langt mere meningsfuldt. Samtidig bliver det også mere interessant for vores børn at være sammen med os omkring disse gøremål, når vi selv er til stede med en positiv energi og et større nærvær.

Når jeg køber ind med mine børn, er de med til at mærke på frugten og grøntsagerne for at lære, hvornår en tomat er moden, hvordan en sprød agurk skal føles osv. På samme måde bliver de inddraget nogle dage i køkkenet og ja, det tager længere tid at have børnene med i de ting. Og nej, det er ikke altid, at vi har tid til at spille og lege i hverdagen. Men så har vi været sammen under madlavningen, borddækningen og opvasken, som er betydningsfuldt samvær, fordi det er nødvendigt for, at fællesskabet kan fungere.

Når jeg taler om den gode stemning, handler det altså ikke om det gode humør, men om en følelse af at gøre noget vigtigt og meningsfuldt.
Nogle dage udfører vi opgaverne i højt humør, andre dage er det stilheden eller trætheden, der hersker. Men meningen er hele tiden til stede og nærer familien med god stemning og fællesskabsfølelse.