Tilberedning af grøntsager - Tip og tricks til tidberedning

Tilberedning af grøntsager

Koge, stege, grille, dampe, blanchere og sautere. Sæson hjælper dig i gang med grøntsagerne.

Start med at klargøre grøntsagerne. Om nødvendigt, skær dem i passende, ens størrelse.

Sådan blancherer du
Blanchering er et lynhurtigt opkog, som bevarer grøntsagernes sprødhed og farve.

Bring en gryde med letsaltet vand i kog. Det skal bulderkoge. Sænk grøntsagerne ned, så de er helt dækket af vand. Når vandet koger igen, tages grøntsagerne op. Hæld vandet fra. Hæld iskoldt vand over grøntsagerne og lad dem dryppe af i en sigte eller på et rent viskestykke.

Tip
Blanchering er velegnet, når du vil have ekstra bid, eller når du vil fryse grøntsagerne ned.

 

Sådan sauterer du
Sautering er en hurtig stegning, hvor grøntsagerne kun tager lidt farve og dermed bevarer sprødhed, saft og bid.

Varm en pande eller wok op. Tilsæt olie. Når olien er varm, sauterer du grøntsagerne. Hold dem i bevægelse hele tiden, så de bliver gyldne, ikke brune.

Tip
Hvis du har mange grøntsager, så sautér i flere hold. Du kan bruge smør i stedet for olie.

 

Sådan griller du
Tænd grillen og vent til kullene er klar - det vil sige grå, orangeglødende og uden røg. Pensl grøntsagerne med lidt olie, så de ikke hænger fast på grillen. Rør gerne olien med finthakket frisk timian, estragon eller oregano for mere smag. Det går stærkt med grøntsager på grillen, så hold godt øje med dem. Rodfrugter har brug for længere tid end vandholdige grøntsager som tomat og squash.

 

Sådan damper du
Damp er en tilberedningsmetode, hvor grøntsagerne bevarer vitaminer og smag.

Hæld et par centimeter vand i en gryde. Bring vandet i kog. Placér grøntsagerne i en dampindsats eller si og sænk den ned i gryden over det kogende vand. Læg låg på. Damp grøntsagerne under låg til de er al dente. Mærk evt. efter med en gaffel.

Tip
Grøntsager, som du normalt koger, kan med fordel dampes.

 

Sådan koger du
Fyld en gryde af passende størrelse med ca. en tredjedel vand. Bring vandet i kog og tilsæt en teskefuld salt og eventuelt et par dråber olivenolie eller en lille klat smør. Tilsæt grøntsagerne og lad dem simre under låg til de er al dente, dvs. let møre med bid. Grøntsagerne behøver ikke være dækket helt. Mærk efter med en gaffel. Slipper den, er grøntsagerne klar.

Tip
Jo mindre vand, jo mere smag og jo flere vitaminer bevares. Men pas på gryden ikke koger tør.

 

Sådan steger du
Varm en stor pande godt op. Tilsæt olie. Tilsæt grøntsagerne når olien er varm. For at de kan få den flotte brune stegeflade, har de brug for varme. Undlad derfor at skubbe dem rundt i starten.

Tip
Hvis du har en stor portion grøntsager, kan du med fordel stege i flere hold. Fylder du panden op, kan varmen nemlgi ikke følge med, og grøntsagerne koger i stedet for at stege.