Smag maden til

Tilsmagning kan være svært, men øvelse gør mester og du vil opleve en langt større glæde ved maden.

Alle kan lære det

Selv de fineste, friskeste råvarer kan ende som kedelige retter, hvis du ikke ofrer tid på tilsmagning. Omvendt kan noget så enkelt som fx kogt blomkål blive til en himmelsk spise i balanceret selskab med smagsgivere og krydring. Med lidt basisviden, et velassorteret smagslager og et par nyttige tips er du godt på vej. Det er ikke så svært, og øvelse gør mester.

Grundsmagene

Sødt, surt, salt, bittert og umami er de fem grundsmage, der kan variere dine retter i det uendelige. Dertil kommer aromastoffer, som ikke smages med tungen, men sanses gennem næse og svælg. De findes naturligt i krydderurter og krydderier. Når maden er stærk, er der ikke tale om en smag, men om en følelse. En lille irritation, der sanses af nerverne i munden og ikke af smagsløgene.

Sådan gør du

Smag på den næsten færdige ret. Mangler der noget? Så kan du justere med tanke på grundsmagene: Er det noget salt, sødt, syrligt, bittert, umami eller måske et stærkt pift, der mangler? Find inspiration her på siden og tilfør retten dét, du savner. Gentag indtil du er tilfreds. Et godt tip er at bruge smagsgivere fra rettens hjemegn. Vælg fx lime, hvis din asiatiske ret mangler syrlighed.

Eksempler på...

Sødt: Sukker, honning, sirup og moden frugt. Kan fx afrunde en tomatsauce, som er blevet for sur.

Surt: Citrusfrugter, eddike, yoghurt og vin tilfører syrlighed, der klæder sød eller fed mad

Salt: Salt, kapers, ansjoser og soya fremmer smag generelt

Bitter: Kål, valnødder, kaffe og grape kan afbalancere sødt

Umami: Tomater, svampe, bouillon, asparges, ost og kød er rig på den fyldige smag umami

Aroma: Krydderurter giver maden karakter

Stærk: Chili, ingefær, sennep, rå løg, hvidløg gør maden stærk og karakterfuld