Det giver selvværd, når der er brug for én i familien. Men at lave mad, rydde op og gøre rent, er ikke noget dit barn bare kan. Det skal læres og tager tid.

Sæt børnene i sving
I Danmark kan der godt skrues op for børnearbejdet. For det giver selvværd, når der er brug for én i familien. Men at lave mad, rydde op og gøre rent, er ikke noget dit barn bare kan. Det skal læres og tager tid.
Start i det små
De helt små leger med. Den 4-årige dækker bord et par gange om ugen og tager hver dag egen tallerken ud af bordet. Den 6-årige kan få en ugentlig maddag oveni. For barnet på 8, bør der være faste rutiner fx tømme opvaskemaskine den ene dag, dække bord den anden, lave mad den tredje, tømme opvaskemaskine den fjerde osv. Pligterne træner barnet i de huslige opgaver med madglæde og godt selvværd som værdifulde sidegevinster.
Sæt i system
Børnene bør inddrages af voksne med overskud. Og det er ikke godt nok, hvis overskuddet kun kan findes frem ved særlige lejligheder. Følelsen af at være verdens bedste mesterlærer for sine børn skal helst være grundlæggende til stede. Her hjælper faste rammer. Kald til samling hver søndag og lav en oversigt, hvor hvert barns skole- og fritidsaktiviteter, valg af ret til egen maddag samt daglige pligter noteres. Det giver overblik, højere forældreselvværd og mindre brok.
Gør-det-ikke-selv
Lige nu og her er det måske lettest at springe konflikten om pligter over og bare gøre det selv. Men med tanke på, at din pode en dag rammer puberteten, kollegieværelset og parforholdet, kan det betale sig at investere nogle positive energier i at lære barnet at lave mad og gøre rent etc. Se det som en slags hjælp-til-selvhjælp: En surmulende teenager, der skræller gulerødder, er bedre end en surmulende teenager, der ikke rører en finger.
Ja, det er svært
Al begyndelse er svær. Men øvelse gør mester, og når arbejdet er gjort med din vejledning i starten og din vedholdenhed over årene vil barnet føle sig betydningsfuldt. Når pligterne fremkalder: ”Hvorfor er det altid mig?” og ”hvorfor skal jeg lave mere end mine søskende?”, så tro på, at opgaverne gør godt. Mød barnet med et: ”Sådan her ser din onsdag ud” fremfor ”Jeg er så træt af, at jeg altid først skal diskutere med dig”.
Hvad kan dit barn?
Mere end du tror! Men det skal være succesfuldt for barnet at tage ansvar. En 2-3-årig kan sidde på køkkenbordet med et spækbræt foran sig og skære fx kogte grøntsager med en rund smørkniv med takker. (Læg en karklud under,så brættet ikke glider). Under opsyn kan den 4-årige stå på en skammel og skære frugt med en skarp urtekniv. (Vis hvordan den skal vende). Den køkkenvante 6-årige har en ugentlig maddag og hjælper til på højt niveau. En 10-årig kan næsten klare sig med en opskrift og lidt ros fra stuen.
Det sviner
Ja, børn spilder og kan ikke både rydde op og lave mad samtidigt. Men børn (og partner) skal behandles med respekt, så de ikke render af pladsen. Bestem dig for, at et barn, der hælder lidt ved siden af, ikke erklæres for klodset, men bare uheldig. (Og vis, hvordan man tørrer op). Beslut dig for at være stolt af den kommende gourmetkok, der lige nu fedter det nye samtalekøkken ind i praktisk erfaring. Det er til for at blive brugt.
Kilde: familieekspert Lola Jensen