Lad madglæden gå i arv

Tvang ved middagsborder duer ikke. Styrk derimod dine børns grønne gå-på-mod med Sifs bedste tips.

 

Sif Orellana er mor til tre drenge og succesfuld forfatter til stribevis af mad- og livsstilsbøger. Interessen for mad har Sif fået ind med modermælken, og hun tilstræber at give sin madglæde videre til sine sønner og alle, der læser hendes bøger.

”Jeg oplever, det er afgørende for børns livskvalitet og sundhed, at de får gode madvaner og køkkenkompetencer med hjemmefra. Det er også en mulighed for at være sammen”, fastslår Sif. Men hun erkender samtidigt, at det kan være lettere sagt end gjort i en travl hverdag. ”Er der ikke energi til at inddrage ungerne i hverdagen, kan man vælge at samles omkring skærebrætterne eller bageskålen i weekenden eller en dag i ferien”, anbefaler Sif.

Som forælder vil du gerne sikre dine børn sunde kostvaner og dermed gode vilkår for et langt og dejligt liv. Men trods masser af velvilje, er det bare ikke alle børn, der er lige glade for broccoli og bladselleri. Tvang og pres ved middagsbordet dur ikke. Men ifølge Sif kan man sagtens gøre noget for at styrke ungernes grønne gå-på-mod. Her følger hendes bedste tips til at rykke børn (og voksne) i en grønnere retning.

Grønt i livretten
Bland grøntsager i retter, som du ved, at børnene holder af. Lav fx boller i karry med løg og æble. Eller kødsovs med revet gulerod og squash.

Sjove navne
Giv retterne fantasifulde navne, som børnene selv er med til at finde på. Det skærper deres nysgerrighed og lyst til at smage. ’Sørøvergryde’ lyder bedre end ’sammenkogt ret’.

Frugt og bær
Lav salater og bland gerne lidt bær og frugt i, fx jordbær, hindbær, blåbær, appelsin, æble, pære eller blomme. Bær og frugter læsker og smager de fleste børn rigtig godt.

Nemt at gå til
Lav en skål med fingernemme stave af agurk, gulerod og bladselleri som snack med en lækker dip af mild flødeost rørt op med salt, peber og lidt finthakket timian. Det frister, når det står fremme!

Med på indkøb
Tag ungerne med ud at handle. Lad dem vælge nogle grøntsager, de selv synes er spændende. Eller send dem på mission efter posen med de største løg eller potten med den friskeste persille.

Med i køkkenet
Invitér børnene med i køkkenet og lad dem deltage i madlavningen. Mad, som de selv har været med til at lave, vækker deres stolthed og stimulerer deres lyst til at smage.

Egen høst
Dyrk selv grøntsager og krydderurter og tildel børnene et lille hjørne af køkkenhaven. Eller lad dem få en krukke hver på altanen. Det er noget ganske særligt at høste sin helt egen tomat.

Vis din glæde
Læg ikke skjul på din interesse for mad og lad endelig din entusiasme smitte: Sæt højlydt pris på den mad, der serveres. Gå ind i dialogen, når børnene lufter ønsker til aftensmaden.