Gulerod skåret på forskellige måder: Stave, julienne, mirepoix og brunoise

Kunsten at skære ud

Udskæringen af frugt og grønt betyder mere end man umiddelbart forestiller sig, og kun fantasien sætter grænser for variationen.

Forskellige udskæringer af grøntsager kan gøre maden mere varieret – og smukkere. Du kan sætte dit eget personlige aftryk på en ret og allervigtigst: Du lærer at vælge den udskæring, som passer til tilberedningen. Alt sammen noget, som får det bedste frem i grøntsagerne og skærper appetitten.

FIRE FIKSE RÅD, NÅR DU SKÆRER UD

Vælg udskæring efter tilberedning. Bittesmå tern, eller helt tynde flager skåret med en tyndskræller, er gode i en salat. Skru op for tykkelsen, hvis du vil stege. I en wok går det stærkt, så skær rimeligt tyndt, ca. ½ cm.

Udskæringer forandrer udseendet, volumen og mundfornemmelsen, så maden bliver en oplevelse hver gang. Skær for eksempel en gulerod i flager, bittesmå tern eller skrå skiver.

Udnyt grøntsagernes smukke former. En blomkålsbuket skåret papirstyndt, et rødløg eller fennikel skåret i ultratynde både i stedet for skiver, eller rødkål i tynde, tynde strimler overflødiggør pynt. En smuk udskæring fortæller, at afsenderen har gjort sig umage

Hold knive skarpe og husk at rivejern og tyndskrællere har en vis levetid. Et mandolinjern er oplagt, hvis du vil skære grøntsager i tynde, smukke flager, men pas på fingrene.