Grøntsager der mætter – liste til vegetaren

Grøntsager der mætter i en vegetarisk hverdag

Vidste du, at du kan opnå umami-smag og mæthedsfølelse fra en masse lækre grøntsager? Se her hvilke grøntsager der kan noget ekstra.

Flere og flere familier vælger en vegetarisk eller flexitarisk livsstil, hvor kosten er helt eller delvist plantebaseret (https://vegetarisk.dk/statistik-om-danmark/). Grøntsager harmonerer godt med klimadagsordenen især, hvis de er dyrket i Danmark og i sæson, og derudover giver de både smag, tekstur og mæthed.

Umami-smag er en af de fem grundsmage, som er med til at give oplevelsen af et fyldigt og velsmagende måltid. Mange forbinder umami-smag med smagen af kød, men grøntsager har også masser at byde på. Det er vigtigt at vide, hvilke grøntsager og tilberedningsmetoder man skal anvende, hvis man ønsker at tilberede et måltid som tilfredsstiller hele familien både ift. smag og mæthedsfølelse.

Lisbeth Ankersen er en anerkendt sensoriker, som har smagsvurderet over 100 grøntsager og undersøgt, hvilke der giver mest umami-smag og mæthedsfølelse og hvilke tilberedningsmetoder, der fremhæver disse egenskaber bedst.

Så hvilke grøntsager er det, der kan noget ekstra og med fordel kan anvendes i vegetariske retter?

Se Top-10 listerne her og få svaret.

Top-10 over rå og tilberedte grøntsager med mest umami-smag:

*Fødevarestyrelsen anbefaler, at man ikke spiser rå champignon i store mængder.

 

Top-10 over grøntsager der giver mest mæthedsfølelse*:

*Top-10 listen over mæthed er lavet ud fra et estimeret gennemsnit af rå og tilberedte grøntsager samt forskellige typer af bønner, tomater og champignon ud fra en lang række tabeller. Mæthed er et samlet estimat, som inkluderer: oplevet mæthed, konsistens, smag under de sensoriske test, Fullness Factor, Satiety Index, Glykæmisk Load, kulhydrat-, protein- og fiberindhold.

Svampe som champignon og portobello samt tomat, grønkål, porre, bønner, pastinak og spinat er altså blandt de grøntsager, der kan noget ekstra, og som du med fordel kan bruge i vegetariske retter.

 

Læs mere om de mættende umami-grøntsager:

Champignon

Portobello

Tomat

Grønkål

Porre

Bønner

Pastinak

Spinat