At kunne begå sig i et køkken og sikre sig sund og velsmagende mad er en af de vigtigste kompetencer vi som forældre kan give vores børn. Bliv inspireret af Katrine Klinkens tips og tanker om at lave mad med børn.

Forkæl dine børn med køkkentjansen
For Katrine Klinken har madlavning altid været en stor og selvfølgelig del af tilværelsen, men i mange familier forholder det sig ikke sådan i dag, og det vækker bekymring.
”Mad er blevet noget forældre køber færdigt eller fikser i farten. Men det bider sig selv i halen at holde børnene uden for”, mener Katrine. ”For så lærer de jo heller ikke at hjælpe til eller at klare sig selv. Eller at de i det hele taget behøves.” ”At kunne begå sig i et køkken og sikre sig sund og velsmagende mad er en af de vigtigste kompetencer, vi som forældre bør give vores børn – på lige fod med at færdes sikkert i trafikken”, fastslår Katrine.
”Her er også en fantastisk mulighed for at være sammen, se ungerne udvikle sig og give dem appetit på selve livet.” Men hvordan får man overskud til at have børnene med? Og hvad nu hvis man ikke selv er så ferm i et køkken? Ifølge Katrine Klinken handler det om at påtage sig sit ansvar og se muligheder frem for besværligheder. Og så må man i øvrigt indstille sig på en vis portion kaos. ”Det er aldrig for sent eller tidligt at starte!"
Lad dig inspirer af Katrines tips og tanker om at lave mad med børn..
Brug kogebøger
Det kan være svært at lære fra sig, hvis man ikke selv er så erfaren i et køkken. Men det vigtigste er viljen og lysten! En god børnekogebog kan være et godt sted at starte – også hvis du er voksen. Alle kan lære at lave mad!
Køb ind sammen
I supermarkedet kan I udfordre sanserne og tage en snak om friskhed og sæson. Vælg en søndag uden stress. Handler I online, så lad ungerne komme til tasterne. Det er sjovt at være med til at bestemme og nyttigt at lære om pris og kvalitet.
Planlæg
Chancen for succesfuldt samvær i køkkenet øges, når der er tid og overskud. Prøv at se lidt frem i kalenderen og udpeg de dage, hvor der ikke er fx fodbold kl. 18.30. Hellere færre men gode stunder end mange seancer, der ender galt.
Hold pauser
Madlavning får børn til at føle, at de bidrager med noget værdifuldt. Skældud gør det modsatte. Når koncentrationen begynder at svigte, er det tid til en pause – ikke til en opsang.
Lad det rode
Hvis du ikke lige magter rod i køkkenet, skræller i hele vasken eller stumper af æggeskal, der skal skes op af dejen til gulerodskagen, så find en anden dag at lave mad med dine børn. Øvelse gør mester, og det sviner at lave god mad. Sådan skal det være!
Tiden flyver
Formålet med at lave mad sammen er først og fremmest at være sammen. Men når junior er klar til at kokkerere på egen hånd, så giv plads! Hjælp evt. lige med at tegne en tidslinje med de små del-opgaver, fx tomatsovsen før pastaen. Det giver et godt overblik.
Gør det enkelt
God stemning i køkkenet er afgørende for motivationen. Så start i det små med simple ting, der lykkes. Børnene behøver ikke at være med hele vejen, men kan bidrage efter lyst og evne. Det er individuelt, hvad børn kan hvornår. Men kan de fx lave en smoothie, kan de også tørre bordet af bagefter.
Pas på!
Køkkenet er et arbejdsrum med skarpe redskaber, varme genstande og bakterier fra grøntsager og kød. Det skal man have respekt for. Sørg for at gøre grundreglerne om hygiejne og forsigtighed til gode vaner for at undgå sygdom og uheld.
Dyrk lysten
Det er ikke alle børn, der er lige lune på at lave mad. Men hvis de fx taler om livretter eller gerne vil vide, hvad en vegetar er, så grib muligheden for at inddrage dem: “En vegetar spiser ikke kød. Sku’ vi prøve det på tirsdag?”
Trin for trin opskrifter
Prøv vores super enkle opskrifter med trin for trin billeder, som gør det nemmere at have junior med i køkkenet. Du finder opskrifterne her.