Få styr på rødderne

Vinteren byder på en masse rodfrugter, og det kan være svært at overskue, hvordan de adskiller sig fra hinanden, og hvordan de egentlig kan bruges i køkkenet.

Rodfrugter er en fælles betegnelse for en række grøntsager, hvor det primært, er roden, der spises. Rodfrugter kan holde sig imponerende længe, og kun fantasien sætter grænser for, hvordan de kan tilberedes. De kan steges og bruges som tilbehør, koges med i gryderetter eller og pureres til mos eller cremede supper. De kan nydes rå i stave med dip, revne i en råkost eller noget helt andet.

Rodfrugtguide

Rødbede
Nydes rå, bagte eller kogte. Kog en stor portion og brug i salater med fx æbler i tern og feta. Match med kraftfuld dressing med olivenolie, sennep, citron, salt og hvidløg. Kogte rødbeder holder sig fint et par dage på køl.

Jordskok
De små knudrede knolde skal skures rene for jord og fungerer perfekt som sprødt indslag i salater med deres søde og nøddeagtige smag. Tilberedte jordskokker er bløde, milde og fremragende til fx supper.

Gulerod
De søde, sprøde rodfrugt findes i dag også i hvide, gule og violette udgaver. Nyd dem som snack, letkogte, i råkost, ovn- og gryderetter eller i bagværk. Klæder også kødsovsen til pasta.

Pastinak
Har en sød, mild og nøddeagtig smag, der minder om selleri. Kan steges, bages, koges eller nydes rå. Prøv fx en råkost af revne æbler, pastinak og hakkede hasselnødder. Pastinak kan fint erstattes af persillerod.

Knoldselleri
Er på én gang sød, bitter og fyldig. Perfekt fx i en kartoffelsuppe og kan også give kartoffelmosen lidt kant og lethed. Eller prøv den groftrevet i en dip vendt med creme fraiche, hvidløg, citronsaft og honning.

Persillerod
Persillerod er i familie med persille og minder i smagen om sin krydderurte-kusine. Smager faktisk helt anderledes end den sødere pastinak, selvom de to ligner og kan erstatte hinanden i mange opskrifter.

Opskrifter med rodfrugter 

Så er det din tur! Her giver vi et bud på, hvordan de skønne rødder kan trylles til velsmagende retter.

Rødbede: Spaghetti med rødbeder og mozzarella
En simpel pastaret med masser af smag. Perfekt til en travl hverdag. 

Jordskok: Jordskokkesuppe med kokos
En dejlig cremet jordskoksuppe med eksotisk smag af karry og kokos.

Gulerod: Gulerodsboller for lækkermunde
Ikke kun børnene er vilde med disse gulerodsboller. De er bløde og ”saftige” i konsistensen og kan sagtens nydes uden smør. Smager bare godt!

Pastinak: Ristede pastinakker med sød tahin-dressing
Det perfekte grønne tilbehør. Tahin-dressingen sætter prikken over i´et. 

Knoldselleri: Cremet grøntsagssuppe med æble og purløg
En cremet suppe serveret med sprødt og friskt pynt.

Persillerod: Rösti af rodfrugter
Har du en rest blandede rodfrugter liggende, er det oplagt at bruge dem til rösti.