Lækre rodfrugter til din madlavning - lækre opskrifter med rodfrugt - Sæson

Hvad er rodfrugter?

Vinteren byder på en masse rodfrugter, og det kan være svært at overskue, hvordan de adskiller sig fra hinanden, og hvordan de egentlig kan bruges i køkkenet.

Rodfrugter er en fælles betegnelse for en række grøntsager, hvor det primært, er roden, der spises. Rodfrugter kan holde sig imponerende længe, og kun fantasien sætter grænser for, hvordan de kan tilberedes. De kan steges og bruges som tilbehør, koges med i gryderetter eller og pureres til mos eller cremede supper. De kan nydes rå i stave med dip, revne i en råkost eller noget helt andet.

Rodfrugtguide

Nedenfor har vi samlet en guide over en lang række af de mest almindelige og anvendte rodfrugter i madlavningen. Lær forskellene at kende og bliv komfortabel i at lave lækker mad med rodfrugter. 

Rødbede

Rødbeder kan nydes rå, bagte eller kogte. Kog en stor portion og brug i salater med fx æbler i tern og feta. Match med kraftfuld dressing med olivenolie, sennep, citron, salt og hvidløg. Kogte rødbeder holder sig fint et par dage på køl. 

Jordskok

De små knudrede knolde skal skures rene for jord og fungerer perfekt som sprødt indslag i salater med deres søde og nøddeagtige smag. Tilberedte jordskokker er bløde, milde og fremragende til blandt andet supper. 

Gulerod

Den søde og sprøde rodfrugt findes i dag i både hvide, gule og violette udgaver. Nyd dem som snack, letkogte, i råkost, ovn- og gryderetter eller i bagværk. Gulerødder er også ideelle til en klassisk kødsovs. 

Pastinak

Har en sød, mild og nøddeagtig smag, der minder om selleri. Kan steges, bages, koges eller nydes rå. Prøv fx en råkost af revne æbler, pastinak og hakkede hasselnødder. Pastinak kan fint erstattes af persillerod.

Knoldselleri

Er på én gang sød, bitter og fyldig. Perfekt fx i en kartoffelsuppe og kan også give kartoffelmosen lidt kant og lethed. Ellers prøv den groftrevet i en dip vendt med creme fraiche, hvidløg, citronsaft og honning.

Persillerod

Persillerod er i familie med persille og minder i smagen om sin krydderurte-kusine. Til gengæld smager den komplet anderledes end den sødere pastinak, selvom de to ligner og kan erstatte hinanden i mange opskrifter

Opskrifter med rodfrugter

Så er det din tur! Her giver vi et bud på, hvordan de skønne rødder kan trylles til velsmagende retter som hele familien kan lide. 

Rødbede:Spaghetti med rødbeder og mozzarella

Spaghetti med rødbeder og mozzarella, er en simpel pastaret med masser af smag. Retten tager blot 30 minutter at lave, så den er perfekt til en travl hverdag! 

Jordskok:Jordskokkesuppe med kokos

Jordskok er en lækker rodfrugt, som er perfekt til suppe! Jordskokkesuppe med kokos er en dejlig cremet jordskoksuppe med eksotisk smag af karry og kokos. 

Gulerod:Gulerodsboller for lækkermunde

Det er ikke kun børnene der er vilde med disse gulerodsboller. De er bløde og ”saftige” i konsistensen og kan sagtens nydes uden smør. Gulerodsbollerne kan både bruges til morgenmad eller som en lækker og sund snack efter skole. Og så smager de bare godt! 

Pastinak: Ristede pastinakker med sød tahin-dressing


Ristede pastinakker med sød tahin-dressing er det perfekte grønne tilbehør til aftensmaden. Tahin-dressingen smager fantastisk og sætter prikken over i´et. Denne lækre ret med rodfrugter tager blot 30 minutter at lave, så der er ingen undskyldning for at gå glip af denne lækre smagsoplevelse. 

Knoldselleri:Cremet grøntsagssuppe med æble og purløg

Cremet grøntsagssuppe med æble og purløg er perfekt, hvis I har lyst til en lækker cremet suppe. Denne lækre suppe med knoldselleri serveres med sprød og frisk pynt. 

Persillerod:Rösti af rodfrugter

Har du en rest blandede rodfrugter liggende, er det oplagt at bruge dem til en lækker rösti. Röstien er perfekt som tilbehør til f.eks. bøf eller som en del af morgenmaden.