10 gode råd til at vække madglæden, så junior på et tidspunkt går i køkkenet og laver mad til familien.

En ugentlig maddag er den bedste lektie
Skal dine børn lære at lave mad, så er det oplagt at lægge en fast maddag ind i kalenderen. Den kendte kok Gorm Wiswehs giver her sit bud på, hvordan du som forælder bygger et fundament, så dit barn på et tidspunkt gerne går alene i køkkenet og tager ansvar for en ugentlig maddag.
Sæt legen i fokus
Den selvlærte kok elsker at inspirere børn til at gå til gryderne med glæde, sjov og leg. Især leg. For efter tusindvis af kokketimer med hundredevis af børn ved han, at lyst og leg virker. Og sår vi kimen til at smage, sanse og gå i køkkenet, får vi nysgerrige unge, der synes broccoli er lækkert, og som er klar til at presse deres egne grænser. ”Børn er forskellige, men generelt handler det om at sætte legen i fokus."
Fra fabrik til laboratorium
For lidt større børn fra fem til 10 år handler det om, at inddrage dem i de forskellige processer i madlavningen, hvor du kan tænke på køkkenet som børnenes hyggeligt idé- og lærelaboratorium mere end voksnes effektive aftensmadsfabrik. ”Følg nysgerrigheden og sæt dine ambitioner på pause. Og det nytter ikke med konflikter,” siger Gorm og tilføjer, at børn ret tidligt gerne vil opleve successen ved at bage deres egne pandekager. Fra 10 til 15 år skrues selvstændigheden endnu mere op. ”Dit barn er måske inspireret af noget, han eller hun har spist hos en kammerat, eller har hørt om økologi, så det hele skal være økologisk i aften. Støt ideerne, også når det er besværligt.
Gorms 10 gode råd til at vække madglæde
1. Drop tidstyranniet. Acceptér at maden ikke er klar klokken 18, men en halv time senere.
2. Sæt overskuelige mål. Tag dit mindre barn med i køkkenet én gang om ugen eller tag det med ind i mellem, når du køber ind.
3. Gør også køkkenet til dit barns domæne. Giv dit barn sit eget udstyr og sin egen arbejdsstation.
4. Sæt niveauet efter evner. Nogle børn kan hakke løg som 4-årig, andre kan ikke stå på en skammel.
5. Frem med den glade energi. Jo mere lystbetonet, du kan gøre jeres tid sammen i køkkenet, jo bedre.
6. Lad legen gå forrest. Vær åben for oregano i en del af pandekagedejen. Stil alle krydderier frem og lad lille Rosa krydre ovnkyllingen.
7. Ros og giv feedback. Ros maden, men tal også om, hvad I kan gøre bedre næste gang.
8. Tal om smag. Lav smagstest, gættelege og udfordringslege om grøntsager, så dit barn lærer at sætte ord på smag og kender salt, sødt, surt og bitter.
9. Brug medier som inspiration. Seriøst, skørt eller sjovt, alt kan tænde madglæde også hos større børn og teenagere.
10. Giv ansvar fra dig. Når færdighederne er på plads, så giv dit barn en ugentlig maddag. Det er en god lektie.
Lyst til mere inspiration?
Find trin for trin opskrifter, udviklet specielt til juniors egen maddag her.
Gorm Wiswehs er ambassadør for projektet GoCook, hvor missionen er at skabe en generation, der er bedre til at lave mad end deres forældre. Mere end 160.000 børn deltager hvert år i projektet.