Sandwich til madpakken med snacks dertil som gulerødder, majs og ærter

Sandwich til madpakken

Når det kommer til børn og madpakker, kan det være en evig kamp som forælder at lave en madpakke, som barnet vil spise, men som også indeholder gode fødevarer, der fremmer indlæringen i skolen.

Måske oplever du, at dit barn er kræsen og kommer hjem med en halvspist madpakke, samt at de er trætte og uoplagte. Hvis dit barn ikke får en god frokost, har det ikke kun betydning for, hvor meget læring de er i stand til at modtage i skolen, men også deres generelle trivsel. Uden en god og solid frokost, kan det gå ud over barnets fritidsaktiviteter og socialisering, da de kan miste overskuddet til at holde det ved lige.

Derfor har vi her en guide til, hvordan du bedst muligt laver en madpakke, som dit barn vil kunne lide.

En sund madpakke er vigtig for børnenes trivsel og indlæringsevne

Forskere fra Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse, og Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet har i et studie fundet ud af, at for mange børn spiser for lidt, når det kommer til deres madpakker i skolen. Det har stor betydning for deres deltagelse i fællesskabet og deres indlæring.

Ikke nok med, at mængden af mad har betydning for leg og læring, så har råvarer også en betydning for deres sundhed. Det er vigtigt, at børn får de næringsstoffer, de skal bruge, så de udvikler sig bedst muligt. Problemet kan bare være, at en sund madpakke ikke altid er en madpakke, barnet har lyst til at spise. Heldigvis er der måder, hvor I som familie kan skabe en sund og spændende madpakke i fællesskab.

Karen Wistoft, professor i Sundhedspædagogik og Sanne Vinther, direktør i Arlafonden skrev i 2017 i Jyllands-Posten om, at en måde forældre kan fremme madglæden hos børn, er ved at de selv er inde over måltidet.

”Et simpelt greb til at gøre madpakken spændende og øge lysten til at spise den er, at børnene selv har været med til at lave den. Det giver stolthed og madglæde. Og børnene får en større bevidsthed om mad, når man i familien giver sig tid til at tale om råvarer og smage.”

Sandwich i madpakken kan gøre frokosten grønnere og mere spændende

Som noget helt konkret, kan du og dine børn lave en lækker frokostsandwich, som de kan have med i skolen. En sandwich er en nem måde at få både fuldkorn, grøntsager og magert kød, som tilmed smager godt.

Start med to skiver groft brød, der smøres med pesto. De lægges sammen med skiver af avocado, citronsaft, sprød salat, agurk, løgringe, frisk mozzarella og stegt kylling. Pak ind i papir og skær over i to halve.

Hvis dit barn har nogle særlige madpræferencer eller blot er lidt kræsen, kan grøntsagerne vi har givet som eksempel snildt byttes ud med andre. Sørg for, at dit barn har rigeligt med grøntsager, som de kan vælge mellem til deres sandwich i madpakken.

Gode snacks til madpakken

Ikke nok med, at en sandwich til madpakken er et godt tiltag for en lækker frokost, så er det også essentielt med gode snacks, som dit barn kan hapse i løbet af dagen. Hvis de skulle blive sultne inden frokost, er det vigtigt, at de kan få en hurtig snack, så de ikke spiser deres hovedmåltid for hurtigt, hvorpå de så er sultne igen ved frokosttid.

Prøv vores ovnbagte jordbærchips, æble- og havrescones eller grøntsagsspyd med bær. På dage, hvor I har travlt og ikke har nær så meget tid til madpakken, kan I nøjes med en skoleagurk og nogle gulerødder som en hurtig snack.

Vores idéer til madpakken

Her kan du se alle vores lækre madpakkeidéer, som I kan prøve af derhjemme. Prøv blandt andet de knasende brocolinuggets, gulerodsboller med coleslaw eller de skønne pizzasnegle, der er spækkede med grøntsager.