Sådan klares krydderurterne! Læs om brug, rengøring, og smag. Krydderurterne kan gøre underværker for din madlavning.

Bliv klogere på krydderurter
Opbevaring af krydderurter
Friske krydderurter i potte holder længere end afskårne.
De afskårne krydderurter opbevares bedst i køleskabet. De kan også fryses. Krydderurter i potte stilles på køkkenbordet og vandes lidt hver dag.
Krydderurter bør ikke stå i nærheden af ethylen-holdige frugter som æbler eller pærer, fordi det forkorter deres holdbarhed.
Anvendelse af krydderurter
Mange krydderurter kan bruges friske. Det er typisk krydderurter med lette, lyse og tynde blade som fx brøndkarse, kørvel og basilikum. De skal tilsættes lige før servering for at bevare farve og smag. Krydderurter med kraftigere blade som fx rosmarin og timian koges med, så de får tid til at afgive smag.
Undgå bakterier
Skyl de friske krydderurter under rindende vand og dryp dem af. Persille bør trække 5-10 minutter i rent, koldt vand, som udskiftes et par gange. Varme retter tilberedt med krydderurter kan genopvarmes, hvis urterne har været med fra start. Rester af retter drysset med uopvarmede krydderurter kasseres.
Information om udvalgte krydderurter
Koriander: Markant, parfumeret smag. Især udbredt i Asien og Mellemøsten. Skøn i dip af skyr eller creme fraiche.
Salvie: Kraftig smag, der giver et godt modspil til and eller andre fede kødretter. Bruges ofte til kalvekød i Italien.
Oregano: Berømt pizza- og pastakrydderi. Populær i farsretter og grøntsagssupper. Typisk middelhavskøkkenurt.
Timian: God til kraftige retter eller som smagsgiver til supper og saucer. Også perfekt til nye kartofler og gulerødder.
Bredbladet persille: Mild smag. Skøn i alle slags salater og suveræn i suppevisk. Klæder både fjerkræ, fisk og kød.
Basilikum: Karakteristisk duft og smag. Eminent til tomatsalaten eller pasta-tomatsaucen. Hovedingrediens i pesto.