Rødkål

Rødkål har siden Middelalderen været kendt i Danmark. Det består af kraftige blanke, mørke lilla blade. Farven stammer fra et højt indhold af anthocyaniner, men rødkål kan skifte farve alt efter jordens surhedsgrad. Bladene sidder kompakt og formen er kuglerund. Det er én af flere varianter inden for Havekål. 

Rødkål er en fast del af den traditionelle julemad, men smager også godt rå, hvis det tilberedes rigtigt. Rødkål har en stærk kålsmag og er rig på kostfibre, mineraler og vitaminer, især C-vitamin.

De røde kål sås som småplanter i drivhuse eller høje bede, inden de plantes ud på marken. Når rødkålen så er klar til høst, bliver hovederne skåret af, rengjort og pakket med håndkraft.

Tips til tilberedning

  • Udskæring af kålhovedet: Fjern de yderste blade. Skær et stykke af toppen, derefter skæres 2 stykker af på hver side af stokken. Det gentages på den modsatte led, så der kun er en firkant rundt om stokken tilbage. Til sidst skæres et stykke af firkanten af, ned til hvor stokken begynder. Så har du 6 stykker rødkål, som er lige til at snitte i strimler
  • Snittet rødkål kan koges til klassisk rødkål. Tilsæt lidt eddike for at bevare den smukke farve
  • Rødkål er velegnet fintsnittet i salater
  • Passer godt sammen med æbler, appelsin og anden frugt - eller rødbeder (rå og revne, syltede eller strimlede)
  • Kålen er let bitter og derfor er søde og cremede dressinger gode til rødkålssalaten

Vidste du at...

Rødkål kan bruges til at måle pH-værdien i væsker. I en sur væske bliver rødkålen rød og i en basisk væske bliver den blå.

Opbevaring

Hvis rødkålen kommer i køleskabet med film eller i en plastpose, kan den holde i op til to måneder.

I sæson

August til Februar

/media/4054/website_artikler-og-magasiner.png