Rødbede

Rødbeden har været dyrket i mere end 3000 år, men til at starte med var det kun stængler og blade, man brugte. Den er karakteriseret ved at have en fast knold med kraftigt mørkerødt kød og er nært beslægtet med sukkerroe og bladbede.

I Danmark dyrkes der rødbeder på over 300 hektar. De aflange rødbeder, der oftest sælges til supermarkeder, er den sort, der dyrkes flest af i Danmark, hvor de runde rødbeder er mere populære andre steder i Europa. Når rødbederne er klar til høst, tages de op ad jorden med en særlig grøntsagshøster, der trækker rødderne op i toppen.

Rødbeder findes både som runde, aflange og kegleformede. De er rige på kostfibre, vitaminer og mineraler, især jern.

Rødbeder farver dine hænder lyserøde når du skræller eller river dem. Du kan let slippe af med den røde farve, hvis du gnider hænderne med en skive citron. Alternativt kan du tage et par handsker på, når du skal håndterer rødbeder.

Tips til tilberedning 

  • Rødbeder har en sød smag, som styrkes når de koges eller bages. Den syltede udgave af rødbeden, som mange kender, er både brugt som tilbehør til traditionel dansk mad og som topping på leverpostejsmaden 
  • Bag udskårne rødbeder i ovnen sammen med andre rodfrugter
  • Brug rå rødbeder som en del af en råkostsalat, hvor de kan give en fantastisk sødme sammen med f.eks. gulerødder og æble
  • Rødbeden er meget alsidig og kan også bruges i kage, hvor den i kogt eller revet form kan fungere som en sødende ingrediens

Vidste du at...

Hvis man køber rødbeder med blade, kan bladene også bruges i en salat. De har en dejlig, nøddeagtig smag.

Beder findes i mange varianter. Du kan købe dem i både røde, gule og stribede. De gule og stribede beder farver ikke hænderne. 

Opbevaring

Rødbeder opbevares bedst i en plastpose i køleskabet. På den måde kan de holde sig meget længe.

I sæson

August til April

/media/3299/enmereomdagen_linkgrafik-01.jpg