Porre

Porre stammer oprindeligt fra Middelhavslandene og har været anvendt i mere end 4000 år. Herfra blev den blev udbredt til Europa af romerne. I dag dyrkes den mest på vores breddegrader.
Den er praktisk at dyrke, da den kan vokse i stort set alle egne af landet og i forskellige typer af jord. Dog er det vigtigt, at jorden er uden sten og ukrudt, og porrer kan holde sig længere, hvis de ikke udsættes for nattefrost. Porrer høstes på markerne fra slutning af juli og bliver fragtet til vask, sortering og pakning. Derefter bundtes de, typisk i tre til fem styk - lige som vi kender dem fra supermarkedet.

Porren tilhører løgfamilien, men danner ikke noget typisk løg. Den danner derimod lange og saftige næringsrige bladskeder.

Den hvide del er den mildeste i smagen, men til gengæld er den grønne rigest på vitaminer og mineraler. Porren indeholder blandt andet C-vitamin og betacaroten, og er rig på kostfibre.

Tips til tilberedning

  • Sådan renser du porrer: Skær roden af. Del porren i to ved at skære et snit fra toppen til der, hvor porren er helt hvid. Vend den grønne top ned mod vasken, mens du skyller med rigeligt vand. Bladr gennem porrerens lag til alt jord og sand er væk. Ryst vandet af porren med at par forsigtige svirp
  • Skal du bruge rå porrer i salater, så læg dem i vand i en times tid forinden - så bliver de ekstra sprøde og lugter ikke 
  • Kan erstatte løg i madlavningen
  • Serveres kogte som tilbehør til kødretter eller marinerede
  • Gode i supper, sammenkogte eller lynstegte retter, tærter, gratinerede m.m
  • Snittet fint kan de bruges rå i salater og råkostsalater – eller som drys på maden

Vidste du at...

Porren er hvid nederst fordi jorden bliver lagt op omkring planten under vækst.

Jo mindre porren er, jo mere smag er der i den.

Opbevaring

Hvis porren kommer i køleskabets grøntsagsskuffe, gerne i en plastikpose, kan den holde sig i 12-14 dage.

I sæson

August til Juli

/media/3299/enmereomdagen_linkgrafik-01.jpg