Opskrifter, opbevaring og tips om jordskokker

Jordskokker

Jordskokker kan være en udfordring i køkkenet fordi mange ikke helt ved hvordan de skal bruges. Hvad mange ikke ved er at der faktisk er rigtig gode måder at bruge de uregelmæssige, faste knolde.

Jordskokken er en meget robust plante, som er let at dyrke. Planten er fleråring og kan blive ca. 2 meter høj. Jordskokken stammer oprindeligt fra Mexico men passer ligesom mange andre rodfrugter, godt til dyrkning i det mere kølige danske klima.

 

Tilberedning og smag
Jordskokker har en let sødlig og nøddeagtig smag. De bruges både rå i salater og råkost og kan også bruges i supper, mos og varme retter.

  1. Inden spisning eller tilberedning børstes og skylles jordskokkerne godt. Nogle vælger at skrælle dem. Det er en smagssag om man vil gøre det.
  2. De kan skæres ud i tynde skiver og bruges i salat eller de kan koges hvis man vil bruge dem i en suppe eller til mos, hvor de kan supplere kartofler og andre rodfrugter.
  3. Jordskokkens nøddeagtige smag kommer rigtig fint frem, hvis man bager dem hele i ovnen med skrællen på.

 

Sådan kan du også bruge jordskokker
I takt med at der er færre friske grøntsager i sæson om vinteren kan glæden ved at lave og spise mad være lidt større hvis man er kreativ med de grøntsager der findes. I Danmark er vi så heldige at have en masse rodfrugter i sæson hele vinteren, som giver en god mæthed og som har meget brede anvendelsesmuligheder.

Prøv f.eks. at lægge tynde skiver af jordskok på en pizza inden du sætter den i ovnen eller prøv lav rodfrugtchips som en hyggeaktivitet for familien. Hvis I f.eks. blander jordskokker, rødbeder, og gulerødder kan I nemt lave en super flot råkostsalat som tilbehør til aftensmaden.

 

Sæson og opbevaring
Jordskokker er i sæson fra september til april. De kan holde sig i ca. 2 måneder i køleskab hvis de opbevares i en plastikpose.

 

I sæson

September til April

/media/4054/website_artikler-og-magasiner.png