Champignon

Champignon er en storsvamp som vokser vildt i skove og på marker mange steder i naturen, men som også dyrkes. Den er rig på proteiner, B-vitamin, Selen, jern og kostfibre. Den er energifattig og kan med fordel bruges som smagsgiver i vegetariske retter.

Når champignon plukkes, er det med rod på. På den måde bevarer de en friskhed, der er helt enestående. Smagen forbliver intens, den karakteristiske spændstighed forbliver intakt og holdbarheden øges. Du er derfor bedst tjent med at købe champignon med rod og jord.

Champignonen dyrkes i klimastyrede væksthuse, hvor temperaturer og luftfugtighed styres nøjagtigt. Her vokser de i naturlig kompost, der blandt andet består af gødning, halm og rugkerner. I Danmark finders der kun tre champignon-producenter, og så er Danmark samtidig det eneste land, der sælger champignoner med rod.

Tips til tilberedning

  • Champignon skal blot skylles hurtigt i koldt vand når du renser dem og ikke ligge i blød, så bevares aroma og konsistens bedst. Champignon bør først rodskæres umiddelbart før brug, så holder de sig friske i længere tid
  • Brug champignon rå i salater - dryp med citronsaft så farven bevares
  • Brug champignon hele eller i skiver i sammenkogte retter, pastaretter eller på pizza
  • Steg champignon på panden med hvidløg og masser af hakket persille
  • Stuvede champignon på brød eller i pandekager er skønt

 Vidste du at...

Svampe indeholder den naturlige smag umami, som også kød er kendt for. 

Champignon fordobler sin volumen på et døgn.

Frankrig var det første land, der begyndte at dyrke champignoner. Det var helt tilbage i midten af det 17. århundrede.

Opbevaring

Champignon opbevares bedst i ét lag, i køleskab i originalemballagen. Holdbarhed ca. en uge.

I sæson

Januar til December

/media/4054/website_artikler-og-magasiner.png