Blomkål

Blomkål er blevet dyrket i Vesten siden 1600-tallet. Det er en krævende plante, som skal have de helt rigtige jord- og temperaturforhold. Derudover er avleren nødt til at dække markerne med store insektnet, for at ubudne gæster ikke giver sig i kast med det hvide blomkålshoved.

Blomkål kategoriseres som en blomstergrøntsag, da 'hovedet' faktisk kan siges at være en slags underudviklet blomst, der beskyttes af de store grønne blade. De grønne blade gør, at hovedet ikke udvikler klorofyl og tager en grønlig farve.

Det er i familie med hvidkål og findes også i en lysegrøn udgave, kaldet Romanesco. Romanesco kål er en hybrid mellem broccoli og blomkål, har en mild kålsmag og er en anelse sødere og meget dekorativ. Det består af en masse blomkålsknopper, der sidder samlet i buketter omkring stokken og kaldes derfor en kraftig omdannet blomsterstand.

Frisk blomkål smager nøddeagtigt og sødt når det bliver kogt, og så indeholder det en stor mængde kostfibre på hele 2,2 g. pr. 100 gram.

Tips til tilberedning

  1. Del kålen i buketter og spis den rå eller damp den i kogende letsaltet vand i 5 minutter. Blomkål skal stadig have bid, når den er kogt, så kog den hellere lidt for lidt end for meget
  2. Lav en salat af blomkålsbuketter, spæde salater, smuldret fetaost og citronsaft dryppet over
  3. Skær mellemstore blomkålsbuketter i tynde skiver. Læg dem på et fad sammen med tomatskiver. Dryp med koldpresset rapsolie og pynt med persille eller basilikum. Krydr med salt og peber
  4. Kog blomkålsbuketter møre i lidt bouillon. Mix det jævnt i en blender. Smag til med lidt cremefraiche, salt og peber. Server puréen til fisk eller kød
  5. Blomkålsbuketter, radiser og agurkestænger er fine sammen som dip grønsager. Lav en dip af letmælksyoghurt rørt med hakket dild, salt og peber

Vidste du at...

Læg et laurbærblad i kogevandet når blomkålen koges - på den måde mindskes kålens karakteristiske duft.

Blomkål fås i flere farver end det hvide vi er vant til. F.eks. orange og lilla.

Opbevaring

Opbevar blomkål i en plastpose i køleskabets grøntsagsskuffe. Her har det en lang holdbarhed på op til en måned.

I sæson

Juni til November

/media/4054/website_artikler-og-magasiner.png