Timian - Tips og viden om krydderurten timian - Sæson

Timian

Timian er en krydderurt, som stammer fra det sydlige Europa. Den er velkendt og smagfuld, da den går godt til mange retter. Dog er timian særligt egnet til retter, hvor fisk, fjerkræ og rodfrugter indgår. Her kan du blive klogere på krydderurten og dens mange egenskaber, samt hvordan du kan dyrke din egen timian.

  • Jan
  • Feb
  • Mar
  • Apr
  • Maj
  • Jun
  • Jul
  • Aug
  • Sep
  • Okt
  • Nov
  • Dec

I sæson

Januar, Februar, Marts, April, Maj, Juni, Juli, August, September, Oktober, November og December

Om timian

Timian er en krydderurt, som er yderst populær i de danske køkkenhaver og som krydderi til alverdens retter. Der findes over 350 forskellige arter af timian, men den mest populære i Danmark er Thymus Vulgaris, der også er kendt som havetimian. Timian vokser vildt i lande omkring Middelhavet, hvilket også betyder, at den stortrives i tør, mager og kalkholdig jord.

Frisk timian

Frisk timian kan købes hos dit lokale gartneri, supermarkeder og  byggemarkeder. Du kan købe timian som hele planter eller som frø.

Frisk timian kan også smides i gryderetter eller bruges som en topping på smørrebrødet, da dens milde citrussmag afbalancerer måltidet.

Tørret timian

Tørret timian er et krydderi, som mange har i deres køkkener. Den er nem at opbevare og har stadig masser af smag på trods af, at den er tørret. Nogle vil tro, at frisk timian afgiver mere smag end den tørrede, men det er faktisk modsat. Når en tørret urt bliver knust, kan det koncentrere dens smag og derved gøre den mere potent.

Tørret timian kan sagtens holde i op til seks måneder, og nogle gange endda mere.

Timian typer

Der er mange typer af timian, og som nævnt tidligere er havetimian, Thymus Vulgaris, den vi ser mest herhjemme. Dog kan du ved nogle gartnerier også købe Bakketimian, Citrontimian, Kommentimian og Smalbladet Timian.

Hvordan dyrker man timian?

Det er vigtigt, at din timian får nok lys og varme. Det gælder uanset, om den står i dit køkkenvindue, køkkenhave, drivhus eller et fjerde sted. Dens jord skal være tør, næringsfattig og rig på kalk. Du kan blande din jord med spagnum, hvis den jord du i forvejen har ikke er tør nok.

Du kan så den som et frø eller plante den som en hel plante. Det nemmeste er oftest at købe en plante, som allerede er fuldvoksent.

Hvis du sår din timian, er det bedst at gøre det omkring april. Det gør, at planten er spiret til maj, hvor der ikke er nær så mange kolde nætter, der kan udfordre din timianplante.

Hvis du køber en fuldvoksent timian, kan du plante den i maj og nyde godt af den indtil slutningen af august. Hvis du har din timian i et drivhus, som du kan holde nogenlunde varmt, kan den leve endnu længere.

Timian smager bedst, når der kommer små, lilla blomster på urten.

Timian i madlavningen

Timian giver god smag til blandt andet fjerkræ, fisk, grøntsager, kartofler og rodfrugter. Timian afgiver kraftig smag ved opvarmning og kan fint koge med. Timian er derfor god til simremad, supper og særligt retter fra middelhavskøkkenet.

Desuden er timianplanten rig på C-vitamin og A-vitamin, samt kalium, jern og selen. Dog vil timian aldrig kunne erstatte en sund livsstil med varieret kost og motion.

Opbevaring

Afskåret timian opbevares i en plastikpose eller i en plastikboks i køleskabet. Holdbarhed 7-10 dage.

Alternativ

Timian kan ofte erstattes med andre krydderurter som fx basilikum, merian eller oregano.

Opskrifter med timian

Her hos Sæson er vi vilde med timian, og derfor bruger vi også den skønne krydderurt i mange af vores opskrifter. Prøv f.eks. vores jordskokmos med timian, franske løgtærte med timian eller pæresalat med frisk timian som topping.