Stikkelsbær er et syrligt bær, der har en let sødme. De er kendte for at være grønne med dunet vækst på ydersiden af bærret. Her kan du blive klogere på det smagfulde bær og lære om dets egenskaber – både for sig selv og i madlavningen.
Om stikkelsbær
Stikkelsbær, også kaldet ribes uva-crispa på latin, er et syrligt bær, der vokser om sommeren. Busken, som stikkelsbærret vokser på, er en løvfældende busk, der kan blive op til halvanden meter høj. Du kan finde stikkelsbær i det fri og i de danske køkkenhaver.
De første stikkelsbær siges at have været dukket op i Frankrig i år 900. I Danmark var det omkring år 1800, at busken fik sit indtog.
Hvad er et stikkelsbær?
Du kan oftest genkende et stikkelsbær på dets grøn- og gullige nuancer. Dog findes der også røde stikkelsbær, som nøjagtigt ligner de grønne og gule stikkelsbær, udover dets røde nuance.
Stikkelsbærret er som nævnt syrligt med en let sødme, og derfor er bærret perfekt til en frisk og sommerlig marmelade.'
Sorter af stikkelsbær
Der er mange sorter af stikkelsbær, som kan give forskellige smage, farver og størrelser. Nogle sorter har også tilbøjelighed til at have færre torne, hvilket gør dem mere populære at have i køkkenhaven.
Blandt populære sorter af stikkelsbær findes blandt andet Achilles, Invicta, Larell, Rød Hinnomaki, Gul Hinnomaki, Tatjana og Green Willow.
Stikkelsbær sæson
Stikkelsbær er i sæson i løbet af sommeren fra juni til august. Ud fra soltimer, regn og varme kan de blomstre før og vokse længere tid, ligesom de kan blomstre senere og gå hen tidligere. Du kan udplante din stikkelsbærbusk i et drivhus, hvis du gerne vil have mere kontrol over plantens vækst.
Er stikkelsbær sunde?
Stikkelsbærret består primært af vand, og derfor er det et bær, der er fattigt på kalorier. Altså kan du spise mange stikkelsbær, uden at konsumere for mange kalorier på én gang. Dog skal du være opmærksom på, at stikkelsbær ikke kan stå alene i en varieret kost og ikke kan erstatte et varieret måltid.
Stikkelsbærret er rig på kostfibre, mineraler og vitaminer, som alt sammen er gode for vores sundhed. Særligt indeholder stikkelsbær blandt andet C-, B5, B6-vitamin, kalium og mangan.
Dyrkning af stikkelsbær
Stikkelsbær trives bedst i god muldjord, hvor planten kan stå i solen. Du kan sagtens plante din stikkelsbærbusk i et drivhus, hvilket er smart i tilfælde af, at sommeren skulle blive kold.
Din stikkelsbærbusk har godt af vand, så derfor er bark og flis omkring planten et godt trick til at holde på fugten.
Hvad er stikkelsbærdræber?
En særlig sygdom kan ramme din stikkelsbærbusk, og det er stikkelsbærdræber. Sygdommen gør, at din stikkelsbærbusk får meldug og gør bærrene uspiselige. Meldug er en slags svamp, der danner en hvid belægning på plantens blade. Med tiden vil planten gå til.
Nogle sorter af stikkelsbær er mere resistente overfor stikkelsbærdræber end andre. Særligt Invicta-sorten egner sig særligt godt.
Du kan undgå stikkelsbærdræber ved at fjerne ukrudt rundt om din stikkelsbærbusk og sørge for, at planten ikke vokser i skyggen. Hvis du opdager meldug på omkringvoksende planter, skal du straks fjerne det, da meldug spreder sig via vinden, hvor svampesporer i luften vil kunne sætte sig på din stikkelsbærbusk.
Skulle du være uheldig og opdage meldug på din busk, skal du straks afskære de ramte områder. Du kan også sprøjte din plante med lidt sæbevand.
Opbevaring af stikkelsbær
Stikkelsbær opbevares i køleskabet. Holdbarhed i 3-4 dage. De kan også nedfryses til kompot og marmelade i op til et år.
Alternativ til stikkelsbær
Stikkelsbær kan ofte erstattes med andre bær f.eks. ribs eller brombær.
Stikkelsbær i madlavningen
Stikkelsbærrets smag er perfekt til marmelade eller en lækker kompot. Du skal blot komme 250 gram stikkelsbær i en gryde med 125 gram sukker. Kog i fem minutter og brug din kompot på ostemadder, tilbehør til kød og fisk, ovenpå pandekagerne en søndag morgen, i en kage eller i en dessert med flødeskum og knas. Desuden kan du også lave syltede stikkelsbær, som er geniale i salat.
Du kan også lave en stikkelsbærgrød eller stikkelsbærtærte.
Da du kan fryse dine stikkelsbær i op til et år, behøver du ikke at mangle stikkelsbær, hvis du skulle få lyst til en dessert med bærret på en kold vinterdag.
Opbevaring
Stikkelsbær opbevares i køleskabet. Holdbarhed i 3-4 dage.
Alternativ
Stikkelsbær kan ofte erstattes med andre bær f.eks. ribs eller brombær.
Opskrifter med stikkelsbær
Hos Sæson er vi vilde med stikkelsbær og derfor har vi også en masse opskrifter, du kan afprøve. Hvad med vores stikkelsbærcrumble med citron og hyldeblomst eller vores stikkelsbærsuppe med kanel og vanilje?
Se mere her:
Opskrifter med stikkelsbær