Squash

Squash

Squash er en saftig og lækker grøntsag, der kan spises lige, som den er, eller bruges til aftensmaden, som køderstatning, i desserten og meget mere. Her kan du blive klogere på, hvad en squash helt præcis er, og hvordan du kan begynde at dyrke den selv og bruge den i maden.

 • Jan
 • Feb
 • Mar
 • Apr
 • Maj
 • Jun
 • Jul
 • Aug
 • Sep
 • Okt
 • Nov
 • Dec

I sæson

Juli, August, September og Oktober

Om squash

Squash kaldes også zucchini eller courgette og er en variant af græskar. Squash er faktisk et slags umodent bær, der kan være grøn eller gul, samt aflang eller rund. Dog betegner de fleste en squash som en grøntsag, hvilket vi også vil kalde squashen i løbet af artiklen.
Oprindeligt stammer squash fra Mexico, men anvendes i dag i mange lande. Særligt danskere er blevet glade for squash, da den er lækker at spise i sig selv, stegt, grillet, i gryderetter og meget mere.

Hvad er en squash?

Squash er en grøntsag, som har en meget mild smag og er nem at tilberede. Frugtkødet er hvidligt og fast med neutral smag og bløde kerner. Udvendigt kan en squash have mange farver og former, men den vi oftest tænker på, er den aflange, grønne squash.
Modsat er en butternut squash, som er orange i farven både ind- og udvendigt.

Sorter af squash

Squash tilhører græskarfamilien, og derfor er der også mange sorter af squash.
Blandt nogle er ’Ola Escaladora’, der giver et rigt udbytte af mørkegrønne squash. ’Genovese’ ses også i danske køkkenhaver og er mere lysegrøn. ’ Diamant F1’ er også en typisk squash, der også har en mørkegrøn farve.

Sæson for squash

Fra juli til november kan du høste squash alt efter sort og vejrforhold det givne høstår.

Er squash sunde?

Squash er en grøntsag, som du med fordel kan bruge i madlavningen. Squash indeholder C-, B6-, og A-vitamin, samt jern, kalk og magnesium.

Derudover er squash lav på kalorier, så du kan sagtens spise masser af den.

Dyrkning af squash

Sørg først og fremmest for, at du har rigeligt med plads til at dyrke din squash. Planten skal nemlig have godt med plads til at brede sig. Hvis du planter din squash i drivhus, kan du gøre dette i april. Hvis du planter den på frijord, skal det gøres i maj, så du kan være sikker på, at den ikke får nattefrost.
Jorden skal være næringsrig, den skal have masser af sol og vandes rigeligt, så jorden ikke tørrer ud. Sørg for at vande jorden og ikke bladede, da det kan gøre, at planten kan blive syg.

Opbevaring af squash

Squash opbevares i en plastikpose i køleskabets grøntsagsskuffe og kan holde i op til to uger.

Alternativ

Squash kan i nogle tilfælde erstattes med agurk i kolde retter. Squash kan ofte erstattes med peberfrugt eller aubergine i varme retter.

Squash i madlavningen

Squash holder formen bedst, hvis de steges eller koges med skrællen på.

Squash kan spises rå i salater, men er også er velegnet i brød, kager, kødsovs, fars og supper. Prøv f.eks. vores svampede squashkage, vores aromatiske oksekødssuppe med squash eller vores frokostboller med squash.

Opbevaring

Squash opbevares i en plasticpose i køleskabets grøntsagsskuffe.

Alternativ

Squash kan i nogle tilfælde erstattes med agurk i kolde retter.

Kan ofte erstattes med peberfrugt eller aubergine i varme retter.

Opskrifter med squash

Vi elsker, hvordan squash kan bruges nøjagtigt, som den er, men også i desserter, til aftensmaden, i supper, med mere. Det gør squash til en yderst alsidig grøntsag. Prøv vores opskrifter med squash her: