Solbær

Solbær

Solbær er et såkaldt powerbær, da solbær er rige på vitaminer og antioxidanter, samt at de har en fantastisk smag. Spis solbær, som de er, eller anvend dem i smoothies, desserter og meget mere.

 • Jan
 • Feb
 • Mar
 • Apr
 • Maj
 • Jun
 • Jul
 • Aug
 • Sep
 • Okt
 • Nov
 • Dec

I sæson

Juli og August

Om solbær

Solbær er et bær, som vokser vildt i den danske natur, men som også er en del af manges haver. Du kan spise solbær helt som de er, eller prøve forskellige opskrifter, hvor solbærret indgår. Oprindeligt stammer solbær fra Mellemeuropa og Centralasien.

Hvad er et solbær?

Solbær er nært beslægtet med ribs og minder også om dem i størrelse og form, men farven er sort. Solbær har en sød og genkendelig smag.

Sorter af solbær

Der findes mange sorter af solbær, men blandt de mest kendte i Danmark er ’Titania’, ’Big Ben’ og ’Polar’.

Titania er en sort, hvor solbærret vokser sig stort og er i sæson fra juli måned. Derudover er den også resistent overfor sygdomme, hvilket gør den til en stabil sort at udplante i sin have.

Big Ben er også kendt for at have meget store bær, større end mange af de andre solbærsorter. Den har en tydelig smag og kan høstes fra juli.

Polar er lidt mindre i størrelsen og har en mere syrlig smag. Det gør den god at bruge i desserter, hvor bærret godt må udligne og skabe balance til det søde. De er ligeledes klar til at blive høstet i juli.

Sæson for solbær

Solbær er i sæson fra juli til september.

Er solbær sunde?

Solbær er rige på vitamin A, B, C og E. Særligt er solbær spækket med antioxidanter.

Dyrkning af solbær

Du kan udplante din solbærbusk så længe, at jorden ikke er frossen. Hvis du planter din busk i efteråret, er du garanteret, at den har haft længst mulig tid til at give dig et godt udbytte af bær, når sommeren melder sin ankomst.
Når du planter din busk, skal den gerne have fint med plads i muldjord, der er blandet med kompost. Så har den de bedste vækstbetingelser.
Solbær har ikke sit navn for sjov, og trives bedst på en solrig placering. Du kan sagtens beskære din solbærbusk, særligt i efteråret, så den er klar til næste sæson.

Som en bonus er solbærbusken selvbestøvende, hvilket vil sige, at du ikke behøver øvrige frugtbuske til at bidrage med bestøvning.

Opbevaring af solbær

Solbær opbevares i køleskabet. Holdbarhed i 2 til 4 dage. Du kan også nedfryse dine solbær i op til 12 måneder.

Alternativ til solbær

Solbær kan ofte erstattes med andre bær som f.eks. ribs eller brombær.

Solbær i madlavningen

Solbær kan bruges i saft eller i din smoothie, men kan også bruges i syltetøj, gelé og marmelade. Tørrede solbær smager skønt som snack eller ovenpå morgenmaden. Skyl bærrene, tænd ovnen på 60 grader og tør dem i ovnen i 1-2 timer med døren lidt åbnet. Du kan også pifte sommersalaten op med disse syrlige og aromatiske bær.

Sidst, men ikke mindst, er solbærret skønne at anvende i bagværk såsom muffins.

Opbevaring

Solbær opbevares i køleskabet. Holdbarhed 2-4 dage.

Alternativ

Solbær kan ofte erstattes med andre bær f.eks. ribs eller brombær.

Opskrifter med solbær

Vi elsker solbær og dets mange egenskaber. Her kan du få et overblik over vores opskrifter med solbær.