Frisk rosmarin

Rosmarin

  • Jan
  • Feb
  • Mar
  • Apr
  • Maj
  • Jun
  • Jul
  • Aug
  • Sep
  • Okt
  • Nov
  • Dec

I sæson

Januar, Februar, Marts, April, Maj, Juni, Juli, August, September, Oktober, November og December

Om rosmarin

Rosmarin er en stedsegrøn krydderurt, som vokser vildt i mange lande omkring Middelhavet. Det er også her, at rosmarin har sin oprindelse. Den har en stærk og gennemtrængende smag, der gør den yderst populær i de danske køkkener. Rosmarin er i slægt med salvie og kan bruges i alverdens mad. Særligt i kødretter hitter rosmarin.

Frisk rosmarin

Frisk rosmarin smager himmelsk med sin aromatiske duft og smag, der gør underværker for madlavningen. Hvis du steger bøffer, kan du snildt smide et par stængler af frisk rosmarin på panden, lægge dem ovenpå din steg i ovnen eller lade dem koge med i gryderetten. Der er næsten ingen grænser for, hvornår du kan bruge frisk rosmarin.

Tørret rosmarin

Rosmarin findes også i tørret form og har en betydelig længere holdbarhed. Tørret rosmarin er godt til tidspunkter, hvor du ikke har mulighed for at skaffe frisk rosmarin. Vær dog opmærksom på, at tørret rosmarin ikke har nær så meget smag som frisk rosmarin.

Herbes de provence

Rosmarin indgår i krydderiet Herbes de Provence sammen med timian, merian, basilikum og estragon. Det er en verdenskendt krydderiblanding, der er god til gryde- og kødretter.

Dyrkning af rosmarin

Du kan købe rosmarin fra frø eller som en fuldvoksen plante. Siden rosmarin stammer fra Middelhavsområdet, er det vigtigt, at planten får masser af sol og ikke mindst varme. Hvis du har din rosmarinplante indendørs, kan du stille den i en vindueskarm, hvor den får rigeligt lys.
Hvis din rosmarinplante lever udendørs, kan du med fordel plante den i en krukke, da den gerne skal have god afstand til andre planter. Jorden skal helst være næringsfattig og kalkrig.

Rosmarin i madlavningen

Rosmarin er god til kylling, gris, lam, okse og fisk og i særdeleshed til grillmad. Rosmarin er også velegnet til bagværk eller på kartoffelpizza. Du kan selv vælge, om du bruger frisk eller tørret rosmarin, men du vil ultimativt få mest smag fra den friske rosmarin. Hvis du f.eks. vil bruge rosmarin i en dressing, kan du hakke den friske rosmarin til bittesmå stykker, så du ikke kommer til at tygge i dens blade.

Opbevaring

Afskåret rosmarin opbevares i en plastikpose eller i en plastikboks i køleskabet. Holdbarhed i 7-10 dage.

Alternativ

Rosmarin kan ofte erstattes med andre krydderurter som timian.

Opskrifter med rosmarin

Har du ikke prøvet rosmarin i din mad endnu, så er det nu, du skal slå til. Varm dig på vores ragout, server tærte til middagsselskabet eller tilføj rosmarin til desserten. Her har du et overblik over vores opskrifter med rosmarin.