Rabarber

Rabarber

Rabarber er en frisk og syrlig grøntsag, der typisk høstes i foråret. Rabarber kan bruges til saft, marmelade, bagværk og desserter.

 • Jan
 • Feb
 • Mar
 • Apr
 • Maj
 • Jun
 • Jul
 • Aug
 • Sep
 • Okt
 • Nov
 • Dec

I sæson

April, Maj, Juni, Juli og August

Om rabarber

Rabarber er en rigtig forårsgrøntsag, og årets første rabarber har noget særligt over sig. De smager syrligt og bruges oftest i desserter og bagværk, hvor det kun er stilken man bruger. Bladet er ikke spiseligt og skal kasseres. Saften er svagt rød og indeholder en del oxalsyre.
Se næringsstofindholdet i rabarber her.

Tips til tilberedning af rabarber

Rabarber kan bruges til suppe, saft, bagværk, kompot, grød og marmelade.

Foden er den sødeste del af rabarberen, så lad være med at skære den fra. Rens rabarberen og fjern toppen.

Du kan sagtens fryse rabarber. De skal bare skæres i mundrette stykker og fryses i en pose el. beholder. De behøver ikke blancheres først. De bliver dog bløde af at blive frosset, så de er bedst til kompot, tærte el. grød efter frysning. 

Hvornår er rabarber i sæson?

Det kan variere meget, hvornår der er rabarber i sæson, og hvornår de er modne nok til at spise. Det kommer an på sorten, vejret og ikke mindst jordforhold. Dog er rabarber en forårsgrøntsag, og derfor kan du allerede høste nogle rabarbersorter i april, hvor andre kan høstes helt frem til oktober måned. Hvis du har en masse rabarber på lager, kan du blot fryse stængerne ned til senere brug.

Rabarbersorter

Der findes mange rabarbersorter, der alle varierer med syreindhold, sødme, højde og bredde. Nogle af de mest populære rabarbersorter er Jordbærrabarber, Vinrabarber og rabarbersorten Victoria. 

Jordbærrabarber har en mørkerød farve og er spækket med syrlighed, og er derfor god at bruge til safter eller sylte. Dens oxalsyremængde er middelhøj og er nem at dyrke i almindelig havejord, gerne i solen. Jordbærrabarber kan høstet i maj.

Vinrabarber er mere sød og har også et middelhøjt niveau af oxalsyre. Vinrabarber er mere nedtonet i dens farve og er velegnet til kompot, bagværk og safter. Den kan ligeledes høstes i maj, er kendt for at give et godt udbytte og skal gerne stå i halvskygge i næringsrig jord.

Victoria er en rabarbersort, der høstes i juni og helt frem til midten af efteråret. Den har et lavere indhold af oxalsyre og derfor en større sødme end de to andre sorter. Victoria er god at bruge til desserter, bagværk og safter. Plant gerne i solen på næringsfuld jord for at få det fulde udbytte af sorten.

Er rabarber en frugt?

Siden rabarber primært bruges i desserter, safter, sylte og bagværk, er der måske en del, der har den opfattelse, at rabarber er en frugt. Dog er rabarber en grøntsag, da det kun er stængerne, der spises.

Opbevaring

Rabarber opbevares i en lufttæt beholder i køleskabet. Holdbarhed op til 1 uge.

Alternativ

Rabarber kan i nogle tilfælde erstattes med jordbær, hindbær eller blommer, som dog alle er sødere end rabarber.

Opskrifter med rabarber

Her kan du dykke ned i SÆSONs mange rabarberopskrifter, som med sikkerhed vil fortrylle dine smagssanser, uanset om du kaster dig i en rabarbercrumble eller rabarberkompot.