Et bundt af koriander

Koriander

 • Jan
 • Feb
 • Mar
 • Apr
 • Maj
 • Jun
 • Jul
 • Aug
 • Sep
 • Okt
 • Nov
 • Dec

I sæson

Januar, Februar, Marts, April, Maj, Juni, Juli, August, September, Oktober, November og December

Om koriander

Koriander er nok en af de krydderurter, der deler vandene allermest. Nogle mener, at den har en fantastisk smag, mens nogle synes, at den smager parfumeret og syntetisk.

Hvad er koriander? 

Koriander er en krydderurt, der stammer fra Middelhavsområdet, men den er især populær i Indien, Kina og Indonesien, Thailand og Mellemøsten. Det er en hurtigvoksende plante, man typisk har i et års tid.

Koriander har en stærk aromatisk og parfumeret duft og smag. Alle dele af planten kan spises, men bladene er mest anvendt.

Dyrkning af koriander

Du kan dyrke koriander indendørs og udendørs.
Dyrker du dine koriander indenfor, skal du blot finde et solrigt og varmt sted, f.eks. en vindueskarm, hvor der kommer rigeligt med sol. Det er uanset, om du køber planten fra frø eller som fuldvoksen.

Det samme gælder for udendørs koriander. Derfor skal jorden, hvor planten vokser, være varm og gerne lidt tør. Det er bedst, at du planter din koriander i maj, da jorden er ved at være varm på det tidspunkt, og der kommer flere timer med sol. Vand jævnligt i løbet af sæsonen.

Hvornår er koriander i sæson? 

Koriander vokser bedst i varme og sol, og derfor er sent forår frem til slutningen af sommeren en god sæson. Du behøver dog ikke at bekymre dig for vinteren, for hvis du lader din koriander stå og få frost, vil den selv få frø og plante sig selv, så den er klar til, når solen og varmen atter kommer frem.

Tips til tilberedning af koriander

Der er mange måder koriander kan bruges og tilberedes på. Uanset, om du blot vil tilføje et kick til din salat eller kaste dig ud i det sydøstasiatiske køkken. Koriander er god i retter med hvidløg, chili og ingefær. Dog skal du være opmærksom på, at koriander mister smag ved opvarmning og bør derfor tilsættes i varme retter lige inden servering.

Vietnamesisk mad og koriander 

Koriander er en krydderurt i det vietnamesiske køkken, der er svær at forbigå. Prøv f.eks. vores friske forårsruller, der tager inspiration fra Vietnam.

Friske koriander

Hvis du bruger friske koriander, bør det først tilføjes til varm mad lige inden det skal serveres. Ellers kan koriander miste smagen.

Stødt koriander som krydderi

Hvis du bruger stødt koriander, skal du anvende det sammen med karryretter. Stødt koriander er oftest korianderfrø i stedet for blade og stængler fra planten.

Hvad smager koriander af? 

Koriander har en temmelig parfumeret smag. Nogle oplever, at koriander smager af sæbe. Andre synes måske, at smagen minder mere om en kombination af persille og citrus.

 

Opbevaring

Koriander opbevares i en plastikpose eller plastikboks i køleskabet. Holdbarhed op til 4 dage.

Alternativ

Koriander kan ofte erstattes med andre krydderurter som f.eks. persille.

Opskrifter med koriander

Her har du et overblik over mad med koriander, som med sikkerhed vil tilsætte ekstra smag til dine retter.