Jordbær - opskrifter, tips og viden om jordbær

Jordbær

Jordbær er en af de mest populære og elskede frugter blandt danskerne. Der bliver faktisk produceret 6500 tons jordbær om året i Danmark. Her kan du blive klogere på, hvad jordbær er for en slags frugt, hvilket mad de kan bruges i, og hvordan du bedst muligt dyrker dine egne jordbær.

 • Jan
 • Feb
 • Mar
 • Apr
 • Maj
 • Jun
 • Jul
 • Aug
 • Sep
 • Okt
 • Nov
 • Dec

I sæson

Juni, Juli og August

Om jordbær

Jordbær er for mange synonym for dansk sommer. Deres sødlige og saftige smag gør dem til en favorit i desserter, bagværk, syltetøj, salater og ikke mindst bare som de er i deres rene form. Dog er de jordbær, som vi kender dem fra supermarkedet eller ved pluk-selv-marker, slet ikke oprindeligt fra Danmark, men en blanding af danske skovjordbær og arter fra Nord- og Sydamerika.

Hvad er et jordbær?

Jordbær er en flerfoldsfrugt, hvilket faktisk gør jordbær til det, man kalder for en falsk frugt. Det er fordi, at jordbærs frugtkød ikke stammer fra selve frugtknuden, men fra blomsterbunden, som man også kalder det tilstødende væv. Det er faktisk med til, at man også kan kalde jordbær for en slags nød. Det er nemlig en samling af nødder, der sidder på det røde frugtkød, som vi spiser. Dog kalder man stadig jordbær for en frugt.

Jordbærsorter

Der findes en række forskellige jordbærsorter. Blandt populære er Honeoye, lsanta, Sonata og Florence.

Honeoye er en tidlig frilandssort, som fås fra begyndelsen af juni til sidste halvdel af juni. Et stort, dybrødt bær, som er blødt. Smagen er frisk og fyldig med en syrlig og sød aroma.

Elsanta høstes på friland i sidste uge af juni og de første uger af juli. Allerede fra midten af april til begyndelsen af maj får du bærret fra væksthusene og igen i oktober og november. Et stort, fast bær, som er lys i frugtkødet og har en god holdbarhed. Smagen er mild og sødlig.

Sonata er en ny sort, der høstes på friland i midten af juni og de første uger af juli. Et mellemfast og mellemstort hjerteformet bær med kraftig, sød og fyldig smag. Det gennemfarvede bær har en god holdbarhed.

Florence er et sent bær på friland. Bæret høstes hele juli. Et meget anvendt bær, som er fast og gennemfarvet. Størrelsen er medium til stor. Smagen er sød, frisk og fyldig.

Sæson for jordbær

Jordbær er i sæson hen over hele sommeren, hvor nogle arter trives godt i starten af sommeren, hvorimod andre blomstrer op i sensommeren. Det kommer meget an på, hvornår de modnes. Hvis du selv køber frø til jordbær, kan du altid blive vejledt i ved plantecenteret, hvornår du kan forvente at høste dem.

Er jordbær sunde?

Jordbær er, som så meget andet frugt og grønt, rige på vitaminer, mineraler og antioxidanter, der er gode for dig og din sundhed. Jordbær er en fantastisk kilde til K- og C-vitamin, men er også enormt hydrerende på varme sommerdage, da de består af 90 procent vand. Selvom jordbær langt fra kan fikse alle ens helbredsmæssige skavanker, kan du med god samvittighed indtage de saftige, røde bær.

Dyrkning af jordbær

Når du skal til at starte dit jordbærbed, kan du vælge at købe en jordbærplante eller frø.

Hvis du vælger at købe en jordbærplante, går du ned i dit lokale havecenter og finder dem, du helst vil have. Sørg for, at de er rene og at der ikke gemmer sig en snegl eller to på planten, da snegle er yderst glade for at spise dine jordbær før dig selv. Du kan vælge at plante dem i foråret, men så må du ikke forvente, at du får en masse bær lige med det samme. Jordbærplanten skal nemlig helst gå igennem en proces, hvor den både får varme og kulde, inden den kan give dig en masse lækre jordbær, som du kan hapse. Hvis du har tålmodighed til det, så plant dem i august måned, hvor de når at få lidt varme, herefter kulde fra vinteren og kan så få lov at spire i foråret, hvorefter du har saftige bær, når sommeren kommer.

Hvis du bruger jordbærfrø, skal du plante dem i februar måned, da kulde er essentielt for, at de kan spire senere. Sæt dem to til tre centimeter ned i jorden med 20 centimeters afstand, så de har plads til at folde sig ud.

Hvis du har smagt et virkelig godt jordbær, som du godt kunne tænke dig i din egen køkkenhave, kan du blot plukke et jordbær fra netop dét bed. Med en tandstik, stoppenål eller hårnål kan du pille de små frø ud, som du ser på jordbærrets overflade. Saml dem på et stykke køkkenrulle, dup dem helt tørre og læg dem til side i et kaffefilter eller lignende. Her opbevarer du dem et mørkt sted i almindelig stuetemperatur. Når det er ved at være februar, sår du dem.

Generelt skal jordbær plantes steder, hvor der er rigeligt med sol og i næringsrig jord.

Opbevaring af jordbær

Når du har plukket eller købt dine jordbær, kan de opbevares i køleskabet i to til tre dage. Du kan alternativt fryse dine jordbær ned, så du har dem til desserter, sylte og andet godt. Dog kan du ikke forvente, at de er, som da du plukkede dem, da optøning af jordbær efter nedfrysning gør dem mosede.

Alternativ

Jordbær kan ofte erstattes med andre bær som for eksempel hindbær eller brombær.

Jordbær i madlavningen

Jordbær er fantastiske at anvende i maden, og det gælder uanset, om det er morgenmad, frokost, aftensmad eller dessert. Du kan snildt toppe din koldskål eller græske yoghurt med jordbær. Du kan også spise dem i en sommersalat med cremet feta. Dessert med jordbær er også forfriskende i sommervarmen, hvor du blandt andet bruger dem i en tærte, eller blot som de er med lidt citronsaft og flormelis.

Opbevaring

Jordbær opbevares i køleskabet. Holbarhed 2-3 dage. 

Alternativ

Jordbær kan ofte erstattes med andre bær fx hindbær eller brombær.

Opskrifter med jordbær

Her hos Sæson er vi vilde med jordbær. Derfor kan du her få dig et overblik over vores yndlingsopskrifter på jordbær, blandt andet en lækker smoothie med jordbær eller en frisk salat med jordbær.