Dild

Dild

Dild har længe været en populær krydderurt i Danmark. Dild er nemlig nem at dyrke, har en karakteristisk smag og kan bruges i saucer, som garnish, i dressinger eller direkte i maden.

 • Jan
 • Feb
 • Mar
 • Apr
 • Maj
 • Jun
 • Jul
 • Aug
 • Sep
 • Okt
 • Nov
 • Dec

I sæson

Januar, Februar, Marts, April, Maj, Juni, Juli, August, September, Oktober, November og December

Introduktion til dild som krydderurt

Dild er en etårig krydderurt fra skærmfamilien. Det er urtens unge blade man bruger.

Man skelner mellem bladdild og skærmdild, hvor bladdilden er den mest almindelige. Ikke nok med, at dild bruges i mad, har dild også været anvendt som en medicinsk krydderurt.

Dild stammer fra Centralasien og er hyppigt anvendt i mange køkkener verden over. Dild kan nemlig bruges i saucer, dressinger, direkte i maden eller som grøn topping på rugbrødsmadder eller salater.

Typer af Dild

Bladdild

Bladdild ligner fint græs og kan købes som store buketter. Bladdilden har en karakteristisk, gennemtrængende grøn farve, og er oftest den, vi benytter i de danske køkkener.

Skærmdild

Skærmdild er kendt for sine gule blomster, og anvendes ofte i sylte.

Dyrkning af Dild

Dild kan dyrkes i direkte jord eller i en potte, der kan stå et solrigt sted. Jorden skal være tør, da det er sådan dildplanten trives bedst. Plant gerne med 15 centimeters mellemrum, så dilden har plads til at sprede sig. Vand din dild to gange om ugen.

Dild kan dyrkes det meste af året med undtagelse af vinteren. Efter du har plantet dine dildfrø, skal du blot vente til din dild har vokset sig stor. Dog skal dilden høstes inden den går i blomst, da smagen ikke længere er lige så god, når først det er sket.

Dild i madlavningen

Dild kan anvendes i stort set al mad, du laver. Prøv vores lækre tzatziki med dild, vores salat med hjemmelavet dilddressing eller som garnish på en rugbrødsmad

Desuden er dild også en klassisk topping på gravad laks og sildemadder.

Det eneste, du skal være opmærksom på med dild, er at for meget dild kan overtage smagen i resten af maden. Smag derfor langsomt til.

Desuden er dild også en klassisk topping på gravad laks og sildemadder.

Det eneste, du skal være opmærksom på med dild, er at for meget dild kan overtage smagen i resten af maden. Smag derfor langsomt til.

Smags- og aromaprofil

Dild er en frisk krydderurt, der har noter af citrus, kommen, anis og selleri. Dild har en skarphed til sig, som minder om persille.

Du kan sagtens kombinere dild med krydderier som rosmarin, timian, persille, koriander og basilikum.

Opbevaring og konservering af dild

Dild kan opbevares i en plastikpose eller bøtte i op til fire dage. Du kan også nedfryse dild i op til et år.

Desuden kan dild anvendes i syltning, hvor holdbarheden afhænger af, hvad du ellers sylter.

Opbevaring

Dild opbevares i en plasticpose eller -bøtte. Holdbarhed 3-4 dage.

Alternativ

Dild kan ofte erstattes med andre krydderurter som fx persille, kørvel eller purløg. Kan ofte erstattes med den grønne top på fennikel.