Bønner – opskrifter med bønner samt tips til tilberedning

Bønner

  • Jan
  • Feb
  • Mar
  • Apr
  • Maj
  • Jun
  • Jul
  • Aug
  • Sep
  • Okt
  • Nov
  • Dec

I sæson

Juli, August og September

Om grønne bønner

Grønne bønner går også under navnet Haricot Verts, som er betegnelsen for de nye, spæde bønner.

Bønner indeholder stoffet lektin, som kan give mavepine hvis de ikke tilberedes inden spisning. Der findes også hvide varianter af bønner.

Bønner har et højt indhold af folat (B9-vitamin), kostfibre, Molybdæn og protein. Bønner er desuden kilde til C-Vitamin og K-vitamin.

Tips til tilberedning

Nip stilken af og kog dem i letsaltet vand.

Almindelige grønne bønner bør koges før man spiser dem - 6-8 minutter i letsaltet vand. Haricots verts skal koges 4-5 minutter. Hvis man spiser rå bønner kan det give maveproblemer.

Skyld bønnerne i iskoldt vand efter kogning. Derved bevarer de bedst bid og farve, da man undgår at de "koger videre". 

Bønner anvendes i stuvninger, gryderetter, dampede som garniture eller marinerede som tilbehør.

Opbevaring

Opbevares i en lufttæt beholder i køleskabet. holdbarhed 5-6 dage. 

Alternativ

Kan i nogle tilfælde erstattes med ærter.