Blomkål er en alsidig grøntsag, der har masser af byde på ift. smag og konsistens i madlavningen. Her kan du blive klogere på blomkål.
Introduktion til blomkål
Blomkål er i familie sammen med hvidkål og er kendt for sin hvide farve og for at være en kompakt grøntsag. Blomkålet som vi kender det stammer fra Lilleasien, men er blevet en populær grøntsag i hele verden, hvor den i særdeleshed bruges i Europa.
Blomkål kategoriseres som en blomstergrøntsag, fordi blomkålshovedet kan siges at være en slags underudviklet blomst, der beskyttes af de store, grønne blade.
Typer af blomkål
Hvidt blomkål
Det hvide blomkål, også kendt som det klassiske blomkål, der har smagsnoter af nødder, samt en let sødme.
Lilla blomkål
Det lilla blomkål minder meget om det klassiske blomkål i smag og konsistens, men har den tydelig forskel, at det er lilla.
Gul blomkål
Gul blomkål smager og ligner det hvide og lilla blomkål, men er gult i farven. Det skyldes dets naturlige farvestof betacaroten.
Er blomkål sundt?
Der er mange sundhedsmæssige fordele ved at inkludere blomkål i ens kost. Blomkål er nemlig fyldt med vitaminer og mineraler såsom C-, K- og B6-vitamin, folsyre, kalium, magnesium og mangan. Derudover er blomkål også fyldt med antioxidanter.
Næringsindhold i blomkål
I 100 gram blomkål er der ca. 25 kalorier, 2 gram fibre, 2 gram protein og 4,3 gram kulhydrater.
Blomkål i madlavningen
Du kan stege, koge og bage blomkål, udover at spise grøntsagen frisk, som den er.
Prøv vores blomkålssteaks som køderstatning eller en blomkålssalat med friske bær og mandler.
Blomkålsris er også et hit som riserstatning, der både giver dybde og mundfylde til maden.
Trænger du til mad, der er lige så godt for sjælen, som det er for appetitten, så prøv vores blomkålsgratin med hjertesalat.
Blomkåls alternativer
Blomkål er en grøntsag, der nemt kan indgå som erstatning for kød, ris, mel, kartofler og meget andet.
Ikke nok med, at man kan højne sit grøntsagsindtag, så kan du også få nye smagsoplevelser.
Prøv vores blomkålssovs, der kan erstatte bechamelsauce i lasagnen.
Dyrkning og opbevaring af blomkål
Det kan være en svær opgave at gro sin egen blomkål. Det er nemlig en grøntsag, der er meget modtagelig over for insektangreb, snegleangreb og ikke mindst kålbrok, som er en sygdom, blomkål kan få. Nogle arter af blomkål som f.eks. F1 blomkål er avlet til at være modstandsdygtig over for kålbrok.
Du må aldrig dyrke blomkål det samme sted to år i træk, da dette kan fremprovokere kålbrok.
Blomkål kræver næringsrig jord. For det bedste resultat, skal du i vintermånederne forspire dine blomkålsfrø i potter, som kan blive plantet ud, når frosten har lagt sig og de har mindst to blade.
Alt efter, hvornår du har sået din blomkål, vil den være klar til at blive høstet mellem juli til november.
Kulinariske inspiration og kombinationer
Når du anvender blomkål i madlavningen, kan du kombinere blomkålet med alverdens krydderurter. For en mere simpel smag, så brug krydderier som rosmarin, timian og basilikum. Hvis du gerne vil have, at dit blomkål har et kick i sig, så brug stærkere krydderier som paprika, spidskommen og chilipulver.
Du kan prøve vores opskrifter med blomkål forneden:
Alternativ
Kan i nogle tilfælde erstattes med broccoli.
Opbevaring
Blomkål opbevares i en plastpose i køleskabets grøntsagsskuffe. Blomkål kan i nogle tilfælde have en holdbarhed op til en måned.