En samling af blåbær

Blåbær

Blåbær er kendte for deres gode smag og gode egenskaber. Blåbær er spækket med vitaminer og er gode som hovedingrediens i desserter eller som tilbehør til aftensmaden i en salat. Blåbær er typisk i sæson hen over sommeren, og du kan finde dem i supermarkedet eller på en skovtur.

 • Jan
 • Feb
 • Mar
 • Apr
 • Maj
 • Jun
 • Jul
 • Aug
 • Sep
 • Okt
 • Nov
 • Dec

I sæson

Juli, August og September

Om blåbær

Blåbær er et lille blåsort bær med rødviolet saft. Der findes to arter, den europæiske, der vejer op til 0,25 gram, og den amerikanske, der vejer op til 2 gram.

Blåbær er oftest søde, men kan også være sure i smagen. Overfladen har et nærmest sølvagtigt skær, fordi bærret er dækket af et vokslag, som er en naturlig beskyttelse.

Den mest almindelige blåbærsort er amerikanske blåbær, også kaldet Vaccinium Corymbosum. Derudover er mosebøllebær og vilde blåbær også hyppige sorter, som du også kan finde i naturen.

Tips til tilberedning af blåbær

Blåbær kan tilberedes på mange forskellige måder. Til desserten er blåbær fantastiske, da de giver en skøn smag. Prøv blåbær til ostebordet i stedet for eller sammen med vindruer. Blåbær smager også dejligt på yoghurten, myslien eller havregrynene i stedet for tørret frugt. Blåbær er også gode i sommersalaten. Hvis du bruger friske blåbær fremfor tørret frugt, har du også fordel af alle de sunde egenskaber ved blåbær.

Hvis du har en masse blåbær tilovers, og du ikke kan nå at få dem spist, kan du sagtens fryse dem ned. Når du tør dem op, kan de bruges i en lækker tærte eller til en marmelade.

Hvornår er blåbær i sæson?

Blåbær er generelt i sæson fra start juli til slut september. Dog kommer det også meget an på, hvilken blåbærsort, der er tale om.

Kan man spise vilde blåbær? 

Du kan sagtens spise de vilde blåbær, som du finder i naturen. Hvis du er ude at samle blåbær i naturen, skal du være opmærksom på, at de kan støde ind i to af slagsens. De almindelige, vilde blåbær og mosebøllebær. Almindelige blåbær har mørkt frugtkød, mens mosebællebær har et mere hvidt frugtkød. Desuden er mosebøllebær mere aflange og bladene er runde og brune. Almindelige, vilde blåbær har grønne blade med kanter. De vilde blåbær har også mere smag.

Blåbærbusken

Blåbærbusken kræver lidt pleje for, at den trives bedst. Den skal gerne plantes i solen og helst i sin egen jord, da den ikke er glad for at dele vand eller næring med andre planter. Du skal også helst lægge barkflis rundt om planten, så den holdes fugtig. Jorden skal gerne være sur, og du kan sagtens plante en blåbærbusk i en potte.

Hvad er blåbær godt for?

Udover den gode smag, har blåbær også sine fordele. Blåbær indeholder kostfibre, antioxidanter, folinsyre og vitamin C. 

Vitaminer i blåbær

Blåbær er spækket med gode vitaminer som vitamin A, B, C og E. 

Mineraler i blåbær

Du finder selen, zink og kobber i blåbær. Særligt zink og selen er godt for dit immunforsvar.

Opbevaring

Blåbær opbevares i køleskabet eller fryseren. Blåbær har en holdbarhed på 2-3 dage i køleskab og op til et år på frost.

Alternativ

Blåbær kan ofte erstattes af andre bær f.eks. brombær eller hindbær.

Opskrifter med blåbær

Blåbær er et ægte powerbær, som har gode egenskaber og smager godt. Blåbær kan bruges til alverdens opskrifter såsom friske smoothies eller lækre muffins. Her finder du et overblik over SÆSONs opskrifter med blåbær.