Auberginer i mørklilla

Aubergine

Auberginen er en mørklilla grøntsag, der er god i varme retter, som tilbehør eller som køderstatning. Her kan du blive klogere på den alsidige aubergine.

 • Jan
 • Feb
 • Mar
 • Apr
 • Maj
 • Jun
 • Jul
 • Aug
 • Sep
 • Okt
 • Nov
 • Dec

I sæson

April, Maj, Juni, Juli, August, September og Oktober

Om aubergine

De fleste kender til auberginen fra retter som den græske moussaka eller franske ratatouille. Auberginen stammer oprindeligt fra Sydøstasien, men er blevet en yderst populær grøntsag verden over. Den tilhører samme familie som kartoflen og tomaten, også kaldet natskyggefamilien.

Hvornår er aubergine i sæson?

Du kan oftest købe auberginer året rundt, men de er i deres højsæson i juni til september. Det kommer også meget an på den specifikke auberginesort og det klima, de vokser i.

Hvordan dyrker man aubergine?

Aubergine dyrkes og trives bedst, hvis planten får masser af varme. Det er også derfor, at den i Danmark vokser bedst i et drivhus, hvor den kan få rigelige mængder af sol og varme. Derudover skal den vandes godt, men heller ikke så jorden omkring den skvulper. Det er godt, hvis du kan tilføje gødning et par gange i løbet af sommeren for, at den har optimale forhold.

Tips til tilberedning af aubergine

Da aubergine er en grøntsag, som kan bruges til utroligt mange ting, er det kun fantasien, der sætter grænser for tilberedningen. Her har vi samlet en lille håndfuld af vores tips og tricks.

Bagt aubergine i ovn

Aubergine i ovn er en velkendt og lækker måde at spise aubergine på. Du kan skære auberginen i skiver, tilføje lidt olivenolie, salt og peber, putte på dem på en bageplade i ovnen og servere, når de har fået en gylden overflade. Du kan også lave vores ratatouilletærte, hvor auberginerne bliver bagt sammen med ost og oksekød.

Grillet aubergine

Når grillsæsonen starter, er det ikke kun pølser og bøffer, der bør stå for skud. Der er masser af grøntsager, som er perfekt egnet til grillens varme, og aubergine er ingen undtagelse. De er endda i sæson i løbet af sommeren. Grillet aubergine er godt som tilbehør eller som erstatning til dem, der ikke spiser kød.

Stegt aubergine

Ligesom på grillen, er det ikke kun kød, der er godt egnet til stegning. Stegt aubergine er lækkert, da den holder sig intakt og får masser af smag, når den får lidt stegeskorpe.

Aubergine som tilbehør i en salat

Auberginens fantastiske smag gør, at den er utroligt velegnet som tilbehør i en salat. Du kan grille, bage og stege dem, som du har lyst. Vores pastasalat har to hele auberginer i, som giver kant og en afrundet smag. Det anbefales ikke at spise aubergine rå, men derimod at tilberede den, inden du spiser den. 

Min aubergine er brun indeni - kan jeg spise den?

En aubergine skal spises hurtigt, når den først er høstet, da den kan rådne hurtigt. Hvis din aubergine er lysebrun, kan du som udgangspunkt godt bruge den. Har den dog en tydelig brun farve, er den desværre for gammel.

Opbevaring

Aubergine opbevares i køleskabet. Holdbarhed 4-5 dage.

Alternativ

Aubergine kan i nogle tilfælde erstattes med squash.

Opskrifter med aubergine

Prøv kræfter med den skønne grøntsag gennem vores opskrifter med aubergine og bliv inspireret til dit næste måltid.