Æblernes 3 sæsoner
Æblesæsonen har tre kapitler. Friske sommeræbler som nydes straks, fuldmodne efterårsæbler og vinteræbler, der holder længst og har den kraftigste smag.
Sommeræbler
Den første sæson hedder Sommeræbler. Æblerne nydes straks, og er ikke til at gemme. De er så friske, at saften springer, og aromaen bliver slynget rundt i munden.
Sommer-æblesorter: Guldborg, Sunrise, Rød Gråsten og Discovery.
Efterårsæbler
Anden sæson er den største og dækker oktober, november og december. Den bærer navnet Fuldmodne efterårsæbler. Æblerne plukkes lige før de falder af stammen og eftermodnes, så smagen udvikler sig til fulde.
Efterårs-æblesorter: Rubens, Pigeon, Belle de Boskoop, Elstar, Cox Orange, Gala Must, Rød Aroma, Holsteiner Cox og Rød Ingrid Marie.
Vinteræbler
Sæsonen slutter med ekstra holdbare Vinteræbler med lang sæson. Det sidste æblekapitel strækker sig fra januar til april. Æblerne har den kraftigste smag, for de har siddet længst på træerne. Æblerne holder godt, så du kan købe dem helt til april.
Vinter-æblesorter: Rød Jonagold, Rød Ingrid Marie, Rød Elstar, Bellida, Junami
Æblesorter
Discovery (Aug.-Sep.)
Middelstort spiseæble med lysende rød dækfarve. Sødt, let aromatisk frugtkød. Smager fantastisk og er perfekt til desserter og salater.
Guldborg (Aug.-Sep.)
Lille, grønt spiseæble med røde striber. Gammel dansk sort, der dufter af mormors have. Syrligt og stærkt aromatisk, god til salater. Spises helt friske.
Sunrise (Aug.-Sep.)
Lille gyldent spiseæble med rød kind. Meget sødt og aromatisk. God til desserter. Spises helt friske.
Rød Gråsten (Sep.-Okt.)
Middelstort rødt spiseæble med grønne farvetoner. Sprødt og saftigt med syrlig-sødaroma. Skøn i desserter og bagværk. Gråsten er Danmarks nationalæble.
Summerred (Sep.)
Et fast og saftigt æble. Summerred er et fint spiseæble, men det egner sig også til salater, desserter og bagværk.
Rubinola (Sep.-Nov.)
Mellemstort rød-orange spiseæble. Meget sprødt og saftigt æble med en frisk syrlig-sød smag.
Rød Aroma (Sep.-Okt.)
Middelstort sensommeræble med en stærk aromatisk smag – forældresorterne er de gamle sorter Filippa og Ingrid Marie. Det sprøde æble er lige til at spise og god som madæble i salater og desserter.
Gala Must (Okt.)
Middelstort rødt spiseæble med gule farvetoner. Meget saftigt og sødt, mange børns favorit.
Elstar (Okt.-Mar.)
Mellemstort rødgult spiseæble. Fast og saftigt med fin syrlig-sød smag og aroma –forældresorterne er Golden Delicious og Ingrid Marie. Et af de bedste spiseæbler, men også god til madlavning.
Rød Ingrid Marie (Okt.-Feb.)
Mellemstort, mørkerødt spiseæble. Fast og saftigt med frisk syrlig-sød smag. Dejligt at spise, og god i madlavning og til bagværk.
Cox Orange (Okt.-Dec.)
Mellemstort rød-grønt spiseæble. Fast halvtørt, sødligt frugtkød med kraftig aroma. Fortrinligt til bagværk, madlavning, salater og desserter.
Cox la Vera (Nov.)
Mellemstort rød-orange spiseæbleæble. Fast, halvtørt med kraftig aroma. Et dejligt aromatisk æble med gode lageregenskaber.
Holsteiner Cox (Okt.-Dec.)
Mellemstort, spættet rødgult spiseæble. Fast, saftigt, lidt syrligt med god aroma, der minder om Cox Orange.
Rubens (Okt.-Feb.)
Mellemstort spiseæble med lyserød kind. Et fast, saftigt og sødt æble med bid i. Forældresorterne er Gala og Elstar.
Belle de Boskoop (Nov.-Dec.)
Mellemstort rød-grønt madæble. Fuld af syrlig, aromatisk smag, der har gjort æblet til en klassiker i salater, bagværk og mad. Et klassisk madæble.
Pigeon (Nov.-Dec.)
Lille, lysende rødt spiseæble. Fast, lidt tørt, hvidt frugtkød. Karakteristisk syrlig-sød smag med toner af nødder. Skønt at spise og eminent i salater, til lynstegning eller desserter. Populær til dekoration.
Rød Jonagold (Nov.-Apr.)
Mellemstort rødgult spiseæble. Pragtfuld, syrlig-sød og krydret smag. Dejligt at sætte tænderne i, men også god til madlavning. Der findes også andre, fx Jonagored, Rubinstar, Marnica, Jomured og mange flere.
Junami (Okt.-Mar.)
Et fast, sprødt og dejligt spiseæble.
Bellida (Okt.-Mar.)
Saftigt æble med god og sød smag. Et dejligt spiseæble, som også har en god holdbarhed.
Rød Elstar (Okt.-Mar.)
Elstar æbler er faste, saftige æbler i varierende røde farver med en fin syrlig-sød smag og aroma og hører til blandt de bedste spiseæbler, men er også velegnede til madlavning. Æblet har nuancer af blomster og frugt og en anelse af nød og citrus. Elstars forældre er Golden Delicious og Ingrid Marie.
Tips til tilberedning
Brug de sprøde og saftige æbler i salaten, bagværk, i kager eller som en sund snack.
Lav en nem og lækker æblesnack: Dryp æbler skåret i både med lidt flydende honning eller agavesirup og drys med hakkede nødder.
Opbevaring
Opbevares køligt i åbne plastikposer. Æbler tåler ikke frost.
Alternativ
Kan ofte erstattes med pærer.