Æbler - opbevaring, tips og opskrifter med æbler - Sæson

Æbler

  • Jan
  • Feb
  • Mar
  • Apr
  • Maj
  • Jun
  • Jul
  • Aug
  • Sep
  • Okt
  • Nov
  • Dec

I sæson

Januar, Februar, Marts, April, August, September, Oktober, November og December

Æblernes 3 sæsoner

Æblesæsonen har tre kapitler. Friske sommeræbler som nydes straks, fuldmodne efterårsæbler og vinteræbler, der holder længst og har den kraftigste smag.

Sommeræbler

Den første sæson hedder Sommeræbler. Æblerne nydes straks, og er ikke til at gemme. De er så friske, at saften springer, og aromaen bliver slynget rundt i munden.

Sommer-æblesorter: Guldborg, Sunrise, Rød Gråsten og Discovery.

Efterårsæbler

Anden sæson er den største og dækker oktober, november og december. Den bærer navnet Fuldmodne efterårsæbler. Æblerne plukkes lige før de falder af stammen og eftermodnes, så smagen udvikler sig til fulde.

Efterårs-æblesorter: Rubens, Pigeon, Belle de Boskoop, Elstar, Cox Orange, Gala Must, Rød Aroma, Holsteiner Cox og Rød Ingrid Marie.

Vinteræbler

Sæsonen slutter med ekstra holdbare Vinteræbler med lang sæson. Det sidste æblekapitel strækker sig fra januar til april. Æblerne har den kraftigste smag, for de har siddet længst på træerne. Æblerne holder godt, så du kan købe dem helt til april.

Vinter-æblesorter: Rød Jonagold, Rød Ingrid Marie, Rød Elstar, Bellida, Junami

Æblesorter

 

Discovery æble

Discovery (Aug.-Sep.)
Middelstort spiseæble med lysende rød dækfarve. Sødt, let aromatisk frugtkød. Smager fantastisk og er perfekt til desserter og salater.

 

Guldborg æble

Guldborg (Aug.-Sep.)
Lille, grønt spiseæble med røde striber. Gammel dansk sort, der dufter af mormors have. Syrligt og stærkt aromatisk, god til salater. Spises helt friske.

 

Sunrise æble

Sunrise (Aug.-Sep.)
Lille gyldent spiseæble med rød kind. Meget sødt og aromatisk. God til desserter. Spises helt friske.

 

Rød gråsten æble

Rød Gråsten (Sep.-Okt.)
Middelstort rødt spiseæble med grønne farvetoner. Sprødt og saftigt med syrlig-sødaroma. Skøn i desserter og bagværk. Gråsten er Danmarks nationalæble.

 

Summer red æble

Summerred (Sep.)
Et fast og saftigt æble. Summerred er et fint spiseæble, men det egner sig også til salater, desserter og bagværk.

 

Rubinola æble

Rubinola (Sep.-Nov.)
Mellemstort rød-orange spiseæble. Meget sprødt og saftigt æble med en frisk syrlig-sød smag.

 

Rød aroma æble

Rød Aroma (Sep.-Okt.)
Middelstort sensommeræble med en stærk aromatisk smag – forældresorterne er de gamle sorter Filippa og Ingrid Marie. Det sprøde æble er lige til at spise og god som madæble i salater og desserter.

 

Gala must æble

Gala Must (Okt.)
Middelstort rødt spiseæble med gule farvetoner. Meget saftigt og sødt, mange børns favorit.

 

Elstar æble

Elstar (Okt.-Mar.)
Mellemstort rødgult spiseæble. Fast og saftigt med fin syrlig-sød smag og aroma –forældresorterne er Golden Delicious og Ingrid Marie. Et af de bedste spiseæbler, men også god til madlavning.

 

Ingrid Marie æble

Rød Ingrid Marie (Okt.-Feb.)
Mellemstort, mørkerødt spiseæble. Fast og saftigt med frisk syrlig-sød smag. Dejligt at spise, og god i madlavning og til bagværk.

 

Cox orange æble

Cox Orange (Okt.-Dec.)
Mellemstort rød-grønt spiseæble. Fast halvtørt, sødligt frugtkød med kraftig aroma. Fortrinligt til bagværk, madlavning, salater og desserter.

 

Cos la Vera

Cox la Vera (Nov.)
Mellemstort rød-orange spiseæbleæble. Fast, halvtørt med kraftig aroma. Et dejligt aromatisk æble med gode lageregenskaber. 

 

Holsteiner cox

Holsteiner Cox (Okt.-Dec.)
Mellemstort, spættet rødgult spiseæble. Fast, saftigt, lidt syrligt med god aroma, der minder om Cox Orange.

 

Rubens æble

Rubens (Okt.-Feb.)
Mellemstort spiseæble med lyserød kind. Et fast, saftigt og sødt æble med bid i. Forældresorterne er Gala og Elstar.

 

Belle de boskoop æble

Belle de Boskoop (Nov.-Dec.)
Mellemstort rød-grønt madæble. Fuld af syrlig, aromatisk smag, der har gjort æblet til en klassiker i salater, bagværk og mad. Et klassisk madæble.

 

Pigeon æble

Pigeon (Nov.-Dec.)
Lille, lysende rødt spiseæble. Fast, lidt tørt, hvidt frugtkød. Karakteristisk syrlig-sød smag med toner af nødder. Skønt at spise og eminent i salater, til lynstegning eller desserter. Populær til dekoration.

 

Jonagold æble

Rød Jonagold (Nov.-Apr.)
Mellemstort rødgult spiseæble. Pragtfuld, syrlig-sød og krydret smag. Dejligt at sætte tænderne i, men også god til madlavning. Der findes også andre, fx Jonagored, Rubinstar, Marnica, Jomured og mange flere.

 

Junami æble

Junami (Okt.-Mar.)
Et fast, sprødt og dejligt spiseæble.

 

Bellida

Bellida (Okt.-Mar.)
Saftigt æble med god og sød smag. Et dejligt spiseæble, som også har en god holdbarhed.

 

Elstar æble

Rød Elstar (Okt.-Mar.)
Elstar æbler er faste, saftige æbler i varierende røde farver med en fin syrlig-sød smag og aroma og hører til blandt de bedste spiseæbler, men er også velegnede til madlavning. Æblet har nuancer af blomster og frugt og en anelse af nød og citrus. Elstars forældre er Golden Delicious og Ingrid Marie.

Tips til tilberedning

Brug de sprøde og saftige æbler i salaten, bagværk, i kager eller som en sund snack. 

 

Lav en nem og lækker æblesnack: Dryp æbler skåret i både med lidt flydende honning eller agavesirup og drys med hakkede nødder.

Opbevaring

Opbevares køligt i åbne plastikposer. Æbler tåler ikke frost. 

Alternativ

Kan ofte erstattes med pærer.