Ud i naturen med dine børn - artikel med gode råd til at tage på tur med dine børn

Tag ud med dine børn

I bogen "Tag ud med dine børn" får du 20 idéer til en dag eller måske en hel weekend udenfor med dine børn.Ture som hverken kræver at du ved noget særligt om naturen, eller at du har en formue på kistebunden. De kræver kun godt humør og ønsket om en dag sammen og ude – sådan rigtigt ude. Læs mere om hvordan du kommer godt af sted.

Mon ikke de fleste børnefamilier drømmer om at få mere og bedre tid sammen med deres børn - sådan rigtig sammen. Men der er mange forhindringer på vejen og hvordan er det vi gør det i praksis, når vasketøj, iPhone og to-doliste hele tiden glor på en, og river ens tanker på afveje?

En del af løsningen handler måske om at tillade sig selv at have mindre ’styr’ på tingene og om at slippe kontrollen, og i stedet finde ud af at være sammen med børnene uden at tænke på alt muligt andet. Uden at have antennerne ude på hele verden. Kun på børnene og fællesskabet lige nu.

Og hvor gør man det bedst ? Ude. Altså sådan rigtigt ude. I den fri natur, uden loft, vægge, stik og ledninger. Det er faktisk ikke svært at være til stede 100 procent, når rammerne er enkle. Og det er de udenfor. Det er i hvert fald, hvad vi har oplevet med vores tilsammen fire børn. 
 
I bogen "Tag ud med dine børn" får du 20 idéer til en dag eller måske en hel weekend udenfor med dine børn. Alle turene har forfatterne selv lavet med deres egne fire børn. Hver tur er lige til at gå til, og kræver hverken at du ved noget særligt om naturen, eller at du har en formue på kistebunden. De kræver kun godt humør og ønsket om en dag sammen og ude – sådan rigtigt ude.

Hvordan overkommes forhindringer på vejen?

Jeg gider eddermame ikke på tur i dag!
Har du også hørt den sætning fra dine børn, lige når I stod pakket og klar, og det hele var planlagt, og du bare virkelig gerne ville have en hyggelig og gnidningsfri dag? Fortvivl ikke!
Vi har tilsammen fire børn i helt forskellige aldre, og det sker indimellem, at i hvert fald én af dem synes, det ville være væsentligt sjovere at blive hjemme og se en film, læse tegneserier, mure sig inde på værelset eller spille computerspil. Og det er sket mere end én gang, at vi har et surmulende barn siddende i bilen på vej på tur. Men det er faktisk ALDRIG sket, at vi har et surmulende barn med hjem.

Skal iPads diskuteres?
Der er ingen tvivl om, at hvis vores børn fik love at bestemme, hver gang vi havde planlagt en tur i det fri, så ville vi ikke være kommet på alle vores ture. For nu sad de jo lige så hyggeligt med iPad’en. Og skal man så tage diskussionen? For os er svaret simpelt. Nej.
Nej – for der er ikke basis for en diskussion. Det er bare en iPad, der skal slukkes, og den skal slukkes med det samme. Og kan de ikke finde ud af at slukke iPad’en, når de får beskeden, så er alternativet, at der ikke er nogen iPad i nærmeste fremtid.

I naturen er børnene superhelte
Selvfølgelig er alle børn ikke altid lige begejstrede for at skulle på tur og ud i det fri.
Vi holder fast i vores ture, også når børnene protesterer, og så prøver vi at give dem rum og ro til at bruge turen til det, de har lyst til. Nogle gange gør de noget helt andet, end det vi havde planlagt. Men det er lige meget. Faktisk er det rigtig godt. Ofte opstår der små og store eventyr, som vi aldrig kunne have forudset, og det er netop dét, der er så skønt ved at tage ud med sine børn, ændre rammerne og se, hvad der sker.
Jo flere ture vi er på, jo nemmere er det at få dem med på den næste. Der bliver skabt fælles historier på selv de mest simple små ture i skoven.

En ramme for turen
Uanset hvor naturglade børn er, så kan det selvfølgelig blive svært at sælge "en gåtur i skoven". Det er lidt diffust for børn. Hvorfor skal vi gå en tur? På alle turene i denne bog har vi lavet en ramme for turen, som fx "slangebøsseturen" eller "lægeurteturen". Men det er ikke sikkert, at det er slangebøsserne eller lægeurterne, der kommer til at fylde mest, når vi først er afsted. Det bestemmer børnene. Rammen er god, fordi den gør det let for børnene at forstå og forestille sig, hvad det er, der kommer til at ske i dag. Men når det er sagt, kan rammen altid brydes. Det vigtigste for os er at være sammen udenfor.

Om forfatterne
Casper Kjerumgaard, Autodidakt friluftskyndig med 44 års erfaring i naturen som ornitolog og entusiast af friluftsliv. Stifter af traekstikketud.dk, hvor han arbejder for at inspirere børn og voksne til at opleve naturen sammen. Casper har prøvet stort set alt i naturen.
 
Rikke Berg, tekstforfatter, journalist og blogger på bl.a. etheltualmindeligtliv.dk, hvor hun skriver om at være familie med børn og bonusbørn og om ture i naturen sammen med og uden børn.
 
Tilsammen har de (dele)børnene Silas (13), Pascaline (10), Bjørg (10) og Isabel (7)

Bogen koster 249,95 og kan bestilles her

/media/4054/website_artikler-og-magasiner.png
/media/4054/website_artikler-og-magasiner.png