Som barn smagte jeg på alt

Sæson stiller skarpt på hele Danmarks kagekunstner Tobias Hamann

Sæson stiller skarpt på hele Danmarks kagekunstner, Tobias Hamann

Hvorfra stammer din kærlighed til mad?

Jeg var en vild dreng, som tit slog mig. Engang sad jeg med to brækkede arme på køkkenbordet og blev fascineret af, hvordan min mor skabte meget flotte salater med sygt mange farver. Ligesom mig er hun sindssygt nysgerrig og fik mig til at smage på alt. Min mor slog aldrig en idé i køkkenet til jorden, og jeg blev smittet af hendes engagement. Jeg udforskede alt muligt, for eksempel hvorfor jeg nyste, når jeg spiste peber, og hvad chili gjorde ved kroppen.

Hvad fandt du mere på?

I fjerde klasse kørte jeg et toast-eksperiment med en god ven. Hver dag prøvede vi nye krydderier fra skuffen i vores toasts. Vi startede med spidskommen og karry og sluttede først, da vi havde været alt igennem. Så begyndte vi at kombinere krydderierne.

Hvordan kan forældre inspirere deres børn til at gå i køkkenet?

Det vigtigste er, at der ikke er en plan. Det skal ikke være sådan: Nu skal du skære tomater og så salaten. Børn elsker sanselige ting og tænker ikke i faste rammer. Giv dem lov til at eksperimentere. Tag lidt af frikadellefarsen fra, og lade børnene lege og tilsætte friske krydderurter eller krydderier. Så er du ude over stressmomentet med, at de ødelægger hele farsen. Det kan være de finder på en ny god smag, form eller størrelse.

Når man ser dig på TV, er du meget perfektionist. Det er vel ikke for travle børnefamilier?

For mig er det essentielt, at der er en større nydelse ved at indtage en ret, når du har gjort dig umage. Mad er kommunikation. Det er ligesom det tøj, du tager på. Står jeg bag en ret, vil jeg gerne genkendes. Maden fortæller om dit livssyn, og hvad du vil gøre for andre.

Okay, men hjemme hos os ville der ikke nå komme mad på bordet?

Jeg siger ikke, at det skal være sådan hver dag. Men engang i mellem kan du gøre dig umage, også på ideerne til aftensmaden. Måske kan noget overføres til hverdagen. Det kræver også lidt tid og indsats at finde på noget simpelt. Mange store oplevelser venter på dig, hvis du er klar til at gå et lille stykke.

Hvad kan det føre til?

Det giver livskvalitet og glæde. For mit eget vedkommende har det ført til, at jeg nu lever af at gøre mig umage og provokere med min kagekunst. Jeg synes ikke, jeg kan overdrive. Men bare rolig, jeg står ikke altid i mit køkken og eksperimenterer. Jeg springer også tit over.

Det vidste du ikke om Tobias Hamann

Yndlingskage?
”Medalje. Den er svær at spise, men har crunch og et overraskende fyld i midten.

Opvækst?
Jeg er en, der går til grænsen. Men jeg er vokset op i trygge rammer et idyllisk sted med køkkenhave og kirsebærtræer.

Dit pyntegen?
Min mor var frisør og så har jeg to søstre, der gik meget op i at pynte maden. Jeg bød så ind med desserterne.

 

/media/4054/website_artikler-og-magasiner.png
/media/4054/website_artikler-og-magasiner.png