Artikel: Sådan snyder du grøntsager i mand og kræsne børn

Sådan snyder du grøntsager i mand og børn

Grønt er godt for øjnene. Men selv hvis grøntsagerne ikke ved første blik er til at få øje på, er de en gevinst for både sundhed og smag. For at øge familiens indtag af frugt og grønt tyer mange kvinder til god gammeldags kvindelist. Få ekspertens bedste tips til listigt grøntsagssnyd.

Danske kvinder tager listige midler i brug for at lokke flere grøntsager i familiens mad. I en ny undersøgelse, som analysebureauet A&B Analyse har lavet for Dansk Gartneri, indrømmer en ud af tre kvinder, at de snyder ekstra grøntsager i maden for at få familien til at spise mere grønt.

Hvad man ikke ved, har man ikke ondt af
Der er mange måder, du kan snyde flere grøntsager i familiens mad. Ifølge madskribent, kogebogsforfatter og ekspert i hverdagsmad, Julie Hey, er der absolut ingen skam i at tage listige metoder i brug, hvis det kniber med at få familien til at spise grønt.

Det er en vanesag at spise grønt, og al tilvænning er svær. Så det handler om, at vi skal hjælpe de gode vaner på vej. Og her kan man altså gøre det nemmere for sig selv ved at starte med at komme lidt flere grøntsager i maden uden at gøre et stort nummer ud af det. På den måde kan resten af familien stille og roligt vænne sig til de nye smage og konsistenser – måske opdager de slet ikke, at livretterne har fået et vitaminboost.”

Et oplagt sted at starte er, ifølge Julie Hey, med familiens favoritretter.

”Pasta og kødsovs er en klassiker i danske børnefamilier, og det er en af de nemmeste retter at snyde grøntsager i. Gulerødder, blomkålstokke, squash, pastinak – man kan nærmest komme alt i, hvis man river eller hakker det fint.”

Skyd genvej til mere grønt
Julie Hey giver i sin seneste kogebog ’Hey! Det er snyd – Skyd genvej i køkkenet’ tips til, hvordan man med små, simple tricks nemt kan skyde genvej til lettere hverdagsretter.

Her får du Julie Heys fire bedste tips.

  • Pift familiens favoritretter op med kamuflerede grøntsager. Vælg grøntsager, der har samme farve som den ret, du vil snyde dem i. For eksempel kan man nemt kamuflere både blomkål, pastinak og persillerod i kartoffelmos eller revet gulerod i lasagne.
  • Lad være med at være fedtforskrækket. Supper er rigtig gode, hvis man vil skrue grøntsagsindtaget i vejret. Mange grøntsager er gode i supper, men en god grøntsagssuppe ryger lettere ned, hvis der er noget lækkert topping, som for eksempel lidt ristet pølse i tern eller nogle sprøde rugbrødskruttoner. Og man må gerne røre piskefløde eller en klat smør i.
  • Prøv dig frem og eksperimentér med forskellige grøntsager i klassiske retter. Frikadeller med hakket spinat eller grønne krydderurter smager rigtig godt og får en flot grøn farve. Hvis man kalder dem noget sjovt, for eksempel Troldedeller, synes mange mindre børn, det er både sjovt og spændende. 
  • Lav lækker juice med kål. De fleste børn elsker juice, så her er grøntsager en rigtig nem måde at lokke lidt ekstra grønt i både mand og børn. Lav for eksempel en grøn Shrek-juice med kål, spinat og æblejuice og servér med et sjovt sugerør. Man kan også lave en flot, rød Prinsessejuice med rødkål og appelsinjuice.
/media/4054/website_artikler-og-magasiner.png
/media/4054/website_artikler-og-magasiner.png