Sådan klares krydderurterne

Bliv klogere på krydderurterne ! Læs om brug, rengøring, og smag. Når du har styr på disse 3 elementer vil krydderurterne gøre underværker for din madlavning. 

Opbevaring

Friske krydderurter i potte holder længere end afskårne. De afskårne krydderurter lægges i kølekskabet. De kan i øvrigt også fryses. Er de i potte, stilles de på køkkenbordet og vandes lidt hver dag. Krydderurter bør ikke stå i nærheden af ethylenholdige frugter som æbler eller pærer, fordi det forkorter deres holdbarhed

Anvendelse

Mange krydderurter kan bruges friske. Det er typisk krydderurter med lette, lyse og tynde blade, som fx brøndkarse. Dild, kørvel og basilikum tilsættes lige før servering for at bevare farve og smag. Krydderurter med kraftigere blade som fx rosmarin, og timian koges med, så de får tid til at afgive smag.


Undgå bakterier

Skyl de friske krydderurter under rindende vand og dryp dem af. Persille bør trække 5-10 minutter i rent, koldt vand, som udskiftes et par gange. Varme retter tilberedt med krydderurter kan genopvarmes, hvis urterne har været med fra start. Rester af retter drysset med uopvarmede krydderurter kasseres.

Information om udvalgte krydderurter
Koriander: Markant, parfumeret smag. Især udbredt i Asien og Mellemøsten. Skøn i dip af skyr eller creme fraiche.

Salvie: Kraftig smag, der giver et godt modspil til and eller andre fede kødretter. Bruges ofte til kalvekød i Italien.

Oregano: Berømt pizza- og pastakrydderi. Populær i farsretter og grøntsagssupper. Typisk middelhavskøkkenurt.

Timian: God til kraftige retter eller som smagsgiver til supper og saucer. Også perfekt til nye kartofler og gulerødder.

Bredbladet persille: Mild smag. Skøn i alle slags salater og suveræn i suppevisk. Klæder både fjerkræ, fisk og kød.

Basilikum: Karakteristisk duft og smag. Eminent til tomatsalaten eller pasta-tomatsaucen. Hovedingrediens i pesto.

/media/4054/website_artikler-og-magasiner.png
/media/4054/website_artikler-og-magasiner.png