Syltede blommer dessert - Lær at sylte med blommer | Sæson

Lær at sylte - med blommer

Har du mange blommer i haven eller lyst til at eksperimentere med hjemmelavede blommedelikatesser er der gode råd og opskrifter til at komme i gang.

Blommer er i sæson fra August - Oktober, afhængig af sorten og vejret. Der findes mange forskellige sorter og både smag, farve, konsistens, størrelse og anvendelse varierer fra blomme til blomme.

At sylte blommer er nemt, og kræver ikke det store forarbejde, udover at fjerne stenene. Hvis du har adgang til et blommetræ, er det en god oplevelse at plukke blommer sammen og ellers har dit lokale supermarked helt sikkert nogle blommer lige nu. Hvis du plukker selv så husk at smage mens du plukker.

Det er en god ide at sylte blommer fordi sæsonen er kort og det er hurtigt og nemt. Udover marmelade kan blommer bruges i en chutney, til saft, til snaps/likør, til grød og de kan syltes hele. I Frankrig er det nemt at finde hele syltede Reine-Claude blommer og det er en delikat, smuk og simpel dessert med en skefuld flødeskum eller vaniljecreme. Herhjemme er blommedesserter nok gået lidt i glemmebogen, men en skøn blommetrifil kan altid begejstre.

Tips til at sylte blommemarmelade

  • Brug syltesukker og skær ned på mængden af sukker uden, at marmeladen bliver for tynd.
  • Brug blot den sort som du kan få fat i.
  • Vælg nogle krydderier du kan lide, eller brug som udgangspunkt citron skal og vanilje stænger.

Sæson anbefaler:

Syltedronningens blommemarmelade
Sæsons blommedelikatesser
Blommesemifreddo

Tilsmagning af blommemarmelade

Tilsmagning handler om at ramme den rigtige balance af frugtsmag, sødme, syrlighed og kryddersmag. Start med at smage en rå blomme, så du ved hvor sød eller syrlig den er. I stedet for at tilføje hele sukker mængden fra starten kan du tilføje lidt ad gangen efterhånden som marmeladen koger ind. Smag på marmeladen og husk, at syrligheden og krydderierne gør smagen mere nuanceret. Din marmelade skal ikke kun være sød. Den skal smage af blommer, og derefter skal der komme en let smag af krydderier og gerne et lille bid.

Husk dog, at sukker konserverer, så hvis du ender med at bruge meget mindre sukker end angivet i opskriften, så holder marmeladen ikke helt så længe. 

Sterilisering af sylteglas

Det er vigtigt at glas og låg er rene og sterile inden marmelade mv. hældes på glas. Du kan sterilisere glassene på flere forskellige måder:

  • Hæld en teske 40% alkohol i et glas, luk til med låget og ryst godt rundt. Genbrug alkoholen i de efterfølgende glas.
  • Skold glas og låg i kogende vand eller varm dem i ovnen ved 120C i 20 minutter.
  • Skyld glas i Atamon. Følg anvisningen på flasken

Opskrifter og tips venligst udlånt af Syltedronningen

/media/4054/website_artikler-og-magasiner.png
/media/4054/website_artikler-og-magasiner.png