Der er nok frugt og grønt til os alle | Sæson

I EU er der nok frugt og grønt til os alle sammen – og til Én mere om dagen

Hvor meget frugt og grønt bliver der dyrket i EU? bliver det dyrket under gode forhold og er der nok til alle? find svarene her.

I Europa dyrker vi tilsammen, hvad der svarer til 5,4 millioner fodboldbaner med frugt og grønt hvert år.

Spanien, Italien og Frankrig står tilsammen for mere end halvdelen af den europæiske produktion, hvor Danmark står for 0,5%. Landene i EU har dog hver deres speciale når det kommer til at producere frugt og grønt. I Spanien dyrkes der mange appelsiner, I Italien dyrkes der masser af tomater og i Frankrig er æbler og nektariner noget af det der dyrkes allermest af. På de knap 16.000 hektarer vi har I Danmark, dyrkes der især gulerødder, løg og æbler.

I EU vægter befolkningen fødevaresikkerhed højt, og en stor del af os er opmærksomme på pesticidrester og det at passe på naturen. Der er fastsatte grænseværdier i EU for hvor mange rester af sprøjtemidler der må være i frugt og grønt. Grænseværdierne er til for at beskytte os alle sammen mod utilsigtede virkninger af pesticider. Selvom grænseværdierne findes, forsker man i flere europæiske lande i alternativer til kemiske pesticider, så man på sigt kan bruge færre af de kemiske pesticider og så de pesticider der bliver brugt, er mere miljøvenlige for naturen og for os mennesker. Grænseværdierne for pesticider gælder i hele EU og testes hvert år af den Europæiske fødevaresikkerhedsautoritet EFSA. Man finder oftere pesticidrester som ligger over grænseværdien, i fødevarer som er produceret uden for EU end i fødevarer fra EU's medlemslande.

På de 5,4 millioner fodboldbaner med frugt og grønt, bliver der produceret rigeligt med frugt og grønt af høj kvalitet og med høje standarder for fødevaresikkerhed. Der er nok til os alle sammen og nok til at vi alle kan spise Én mere om dagen. Du kan altid finde inspiration til hvordan du og din familie får én mere om dagen i vores store opskriftsindex.      

Kilder: 

Langt de fleste fødevarer i EU overholder pesticidreglerne

Eurobarometer - Food safety in the EU

/media/4054/website_artikler-og-magasiner.png
/media/4054/website_artikler-og-magasiner.png