Få familieterapeut Fie Hørbys råd til stressfri børnefødselsdag

Børnefødselsdag - med mindre stress

En fødselsdag er en af årets glædelige begivenheder, men tanken om børnefødselsdag for klassen eller børnehaven kan godt give sved på panden. Få gode råd til hvordan du får skabt en fødselsdag til glæde for både børn og voksne

En fødselsdag i familien er en af årets glædelige begivenheder. Men tanken om den obligatoriske børnefødselsdag for klassen eller børnehaven kan godt give os forældre sved på panden.

Se det for dig. Billedet af larmende børn i flok på din matrikel melder sig som en følelse i maven, der ikke vil fortrænge forestillingen om den perfekte fødselsdag med glade, legende børn i pastelfarver, og solen der bare skinner.

Tankemylderet om børnefødselsdagen starter gerne uger før med udmattende tanker som: Hvad nu, hvis det styrter ned? Hvordan får vi tiden til at gå? Bliver lige netop vores fest en fiasko, hvor børnene keder sig eller bliver uvenner?

Uden at vi ønsker det, bliver børnefødselsdagen forvandlet til noget, der skal overleves og overstås. Og det er da ærgerligt, hvis den glædelige begivenhed bliver én af de ting.

Når børnefødselsdagen føles som et hektisk hækkevæddeløb, hvor vi strækker os længere, end vi magter, bliver det endnu sværere at håndtere, når vores barn enten før, under eller efter fødselsdagen, bryder sammen over festens spændings- og forventningspres – i stedet for at bryde ud i glæde. Vi kan ikke give barnet plads til at opleve fødselsdagen på sine egne præmisser, og vi hører måske os selv skælde barnet ud over ikke at være taknemmeligt nok, glad nok eller en god nok vært for sine gæster.

Hvorfor går det så galt?
Jeg tror, det nogen gange ender sådan, fordi vi prøver at skabe en fødselsdag, der passer dårligt med virkelighedens verden. Børn bliver uvenner, de keder sig også, alle kan ikke lide den samme mad, de bliver også kede af det og slår sig …og det kan de sagtens klare, hvis altså vi kan. Og hvem er det egentlig vi fester for? Har det også sneget sig ind, at vi sætter barren for højt og også gerne vil imponere de voksne? Uanset hvad, tror jeg det ender lykkeligst for både børn og voksne, hvis vi sænker ambitioner og skuldre - det er jo bare en fødselsdag.

Et par gode tips

  • Sæt en ramme for aktiviteter og mad
  • Sæt en ramme for børnefødselsdagen. Hold dig til ganske enkle ting. Til vores fødselsdage er det fælles aktiviteter med børn og voksne som rundbold, udhule græskar, samle kastanjer eller bær, som vi bruger til lagkagen.
  • Ønsker du ikke et slikorgie, så bestem, hvis det skal være anderledes. Servér i stedet frugt og bær på fristende vis. Børnene har sikkert nogle kreative ideer.
  • Slå fødselsdagen sammen med andre. I mine børns klasser holder vi fælles fødselsdage fire gange om året. På den måde er vi minimum seks forældre til at planlægge og afholde en børnefødselsdag. De flere hænder gør det meget nemmere for alle at hygge sig – også de voksne. Måske kan du foreslå en lignende model. De fælles forberedelser styrker samarbejdet, og byrderne bliver mindre. Resultatet er glade voksne, og det giver næsten altid også glade børn.

 

/media/4054/website_artikler-og-magasiner.png
/media/4054/website_artikler-og-magasiner.png