Rodfrugter er en fælles betegnelse for en række grøntsager, hvor det primært, er roden, der spises. Rodfrugter kan holde sig imponerende længe, og kun fantasien sætter grænser for, hvordan de kan tilberedes. De kan steges og bruges som tilbehør, koges med i gryderetter eller og pureres til mos eller cremede supper. De kan nydes rå i stave med dip, revne i en råkost eller noget helt andet.

Rodfrugtguide

Rødbede
Nydes rå, bagte eller kogte. Kog en stor portion og brug i salater med fx æbler i tern og feta. Match med kraftfuld dressing med olivenolie, sennep, citron, salt og hvidløg. Kogte rødbeder holder sig fint et par dage på køl.

Jordskok
De små knudrede knolde skal skures rene for jord og fungerer perfekt som sprødt indslag i salater med deres søde og nøddeagtige smag. Tilberedte jordskokker er bløde, milde og fremragende til fx supper.

Gulerod
De søde, sprøde rodfrugt findes i dag også i hvide, gule og violette udgaver. Nyd dem som snack, letkogte, i råkost, ovn- og gryderetter eller i bagværk. Klæder også kødsovsen til pasta.

Pastinak
Har en sød, mild og nøddeagtig smag, der minder om selleri. Kan steges, bages, koges eller nydes rå. Prøv fx en råkost af revne æbler, pastinak og hakkede hasselnødder. Pastinak kan fint erstattes af persillerod.

Knoldselleri
Er på én gang sød, bitter og fyldig. Perfekt fx i en kartoffelsuppe og kan også give kartoffelmosen lidt kant og lethed. Eller prøv den groftrevet i en dip vendt med creme fraiche, hvidløg, citronsaft og honning.

Persillerod
Persillerod er i familie med persille og minder i smagen om sin krydderurte-kusine. Smager faktisk helt anderledes end den sødere pastinak, selvom de to ligner og kan erstatte hinanden i mange opskrifter.

Opskrifter med rodfrugter 

Så er det din tur! Brug vores søgefunktion under menuen, opskrifter, og find inspiration til, hvordan de forskellige rødder kan bruges på uendelig mange muligheder. Sæson giver et bud på, hvordan de kunne bruges.

Rødbede: Hakkebøf med rødbedesalat
Pep rødbedesalaten op med en dressing som smager af fremmede himmelstrøg. Er du til det mere klassiske, kan du i stedet vende salaten med en vinaigrette.

Jordskok: Jordskokkesuppe med kokos
En dejlig cremet jordskoksuppe med eksotisk smag af karry og kokos.

Gulerod: Gulerodsboller for lækkermunde
Ikke kun børnene er vilde med disse gulerodsboller. De er bløde og ”saftige” i konsistensen og kan sagtens nydes uden smør. Smager bare godt!

Pastinak: Grov råkost med rosenkål og rødder
En sprød og supersund ledsager til alle efterårets simre- og vildtretter – og til frikadellerne.

Knoldselleri: Cremet grøntsagssuppe med æble og purløg
En cremet suppe serveret med sprødt og friskt pynt.

Persillerod: Rösti af rodfrugter
Har du en rest blandede rodfrugter liggende, er det oplagt at bruge dem til rösti. De er skønt og populært tilbehør til oksestegen eller bøffen.

 

 

 

/media/2556/slider_ny_app_mobil_2.jpg
/media/2556/slider_ny_app_mobil_2.jpg